27 Ιούλιος 2018, 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2018, 08:15

Έκλειψη Σελήνης: Σήμερα το απόκοσμο φαινόμενο, ορατό και από την Ελλάδα

  • Έκλειψη Σελήνης: Σήμερα το απόκοσμο φαινόμενο, ορατό και από την Ελλάδα
    (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Σήμερα στις 20:39 (ώρα Ελλάδας) άλλη μία ημέρα του Ιουλίου θα φτάσει στο τέλος της με τη δύση του Ηλίου, ωστόσο όσοι στρέψουν το βλέμμα στον ουρανό αυτό που θα αντικρίσουν θα είναι μια Σελήνη… ματωμένη! Το φετινό εντυπωσιακό και απόκοσμο φαινόμενο του κόκκινου φεγγαριού (εξού και η ονομασία «Ματωμένη Σελήνη») είναι ένας συνδυασμός της ολικής έκλειψης του δορυφόρου της Γης και της εμφάνισης του υπέρλαμπρου Άρη, ο οποίος θα βρεθεί λόγω τροχιάς σε κοντινή απόσταση από τη Γη και τη Σελήνη.

Το φαινόμενο αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς, όπως ανακοίνωσε η NASA, αυτή είναι η μεγαλύτερη έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξηγούν ότι η πανσέληνος θα χάνει σιγά σιγά τη λαμπρότητά της από τις 21:24 έως τις 22:30, οπότε και θα μπαίνει σταδιακά μέσα στη σκιά της Γης. Μετά τις 22:30 ο σεληνιακός δίσκος θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα μέχρι και τις 23:22 οπότε και θα πάρει μια βαθιά κόκκινη απόχρωση. «Παρέα» και ο Άρης, ο οποίος θα βρίσκεται στην πολύ κοντινή απόσταση των 58 εκατ. χιλιομέτρων.

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο θα είναι ορατό σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και κάποια μέρη της Λατινικής Αμερικής. Στην Αθήνα το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τα μεσάνυχτα, παρουσία και των ερασιτεχνών αστρονόμων της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης.