27 Ιούλιος 2018, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Φεβρουάριος 2020, 08:34

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια

  • Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια
    (Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)

Τα γεμιστά κολοκυθάκια... αλλιώς: Ένα εξαίσιο, μυρωδάτο ρολό για το οικογενειακό τραπέζι.

Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι, απλό πουρέ πατάτας, ή πατάτες τηγανητές.

ΥΛΙΚΑ

για το ρολό

  • 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)
  • 3 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι, τριμμένο και στυμμένο
  • 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • ½ φλ. φύλλα φρέσκο δυόσμο ή 2 κ.σ. ξερό
  • αλάτι και πιπέρι
  • 3-4 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες στο μαντολίνο ή στον τρίφτη, στον κόφτη για τις πατάτες, ή με καλό μαχαίρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

για το αυγολέμονο

  • 3 φλ. ζωμό λαχανικών ή μυρωδικών
  • 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
  • αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρολό

  1. Σε ένα μπολ ζυμώνουμε καλά τον κιμά, το αυγό, το καρότο, το τριμμένο κολοκύθι, το ρύζι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αν το μίγμα δεν «σφίξει», προσθέτουμε 1-2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  3. Βάζουμε σε μια επιφάνεια εργασίας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο 22x32 εκ. και πάνω του βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, ίδιου μεγέθους, το οποίο αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Στρώνουμε εκεί οριζόντια τις φέτες κολοκυθιών, με τρόπο που να μισοσκεπάζει η μία την άλλη ώστε να καλύψουμε τη λαδόκολλα και να μην υπάρχουν κενά.
  4. Πλάθουμε το μίγμα του κιμά σε μακρόστενο ρολό και το βάζουμε κάθετα πάνω στις φέτες κολοκυθιών.
  5. Τυλίγουμε σφικτά το ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Στη συνέχεια, τυλίγουμε και το αλουμινόχαρτο σφιχτά γύρω από το ρολό.
  6. Το βάζουμε σε ένα ταψάκι, προσθέτουμε 2 φλ. νερό και το ψήνουμε για 45΄, στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
  7. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 10-15΄.

Αυγολέμονο

  1. Bάζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε μαρέγκα.
  3. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1 φλ. από το ζωμό.
  4. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους μέσα στη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά, και στη συνέχεια προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  5. Στο μίγμα αυτό ενσωματώνουμε σιγά σιγά το μίγμα ζωμού - κορν φλάουρ, ανακατεύοντας.
  6. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αυγολέμονο στον υπόλοιπο ζωμό μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  7. Κόβουμε το ρολό σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα αυγολέμονο.
  8. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή απλό πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
  • Πηγή: gastronomos.gr / Ντίνα Νικολάου.