29 Ιούλιος 2018, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2018, 14:02

Γλιστρίδα, ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

  • Γλιστρίδα, ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα
    (Φωτ.: Sotiria Simota / commons.wikimedia.org)

Η γλιστρίδα, γνωστή και ως αντράκλα, είναι μονοετές, αυτοφυές, πολύκλαδο φυτό της Μεσογείου με χαρακτηριστικούς λείους και σαρκώδεις βλαστούς. Φυτρώνει στα καλλιεργούμενα χωράφια και ιδιαίτερα στους λαχανόκηπους που ποτίζονται στα τέλη της άνοιξης και φέρει μικρά κίτρινα άνθη.

Αν και πολλές φορές θεωρείται ανεπιθύμητο χόρτο (ζιζάνιο) στον κήπο, η γλιστρίδα τρώγεται, είναι ιδιαίτερα νόστιμη και έχει υψηλή διατροφική αξία.

Πώς καλλιεργείται η γλιστρίδα στον κήπο και σε γλάστρα
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας στον κήπο μας, η γλιστρίδα αναπτύσσεται γρήγορα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι επίσης φυτό που μπορεί εύκολα να φυτευτεί και να καλλιεργηθεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας, αρκεί να ρίξουμε σπόρο που θα συλλέξουμε από το χωράφι ή θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Μπορούμε επίσης να ξεριζώσουμε κάποιο φυτό γλιστρίδας μαζί με μπάλα χώματος και να το μεταφυτέψουμε στη γλάστρα μας.

Συγκομίζουμε τακτικά τη γλιστρίδα, προτού ανθίσει τους τρυφερούς βλαστούς της.


(Φωτ.: Sotiria Simota / commons.wikimedia.org)

Κι ένα μυστικό
Η γλιστρίδα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσής της σε α-λινολενικό οξύ, ένα από τα τρία ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όταν καταναλώνεται από τον άνθρωπο έχει σημαντικά ευεργετικά οφέλη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Από την Αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό, αντιπυρετικό, αναλγητικό, τονωτικό και μυοχαλαρωτικό. Έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C καθώς και σε θρεπτικά στοιχεία καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος ΓΠΑ

  • Πηγή: mistikakipou.gr.