9 Ιανουάριος 2014, 09:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:40

Έπεσαν κεφάλια για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι Ξηρού - Πυρήνων της Φωτιάς

  • Η αστυνομία αναζητεί τον Χριστόδουλο Ξηρό της 17 Νοέμβρη

Έπεσαν κεφάλια για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι Ξηρού - Πυρήνων της Φωτιάς.

Σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων -μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης- τίθενται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, 2 αρχιφύλακες, 3 υπαρχιφύλακες και 5 σωφρονιστικοί υπάλληλοι της βάρδιας που φέρεται να επέτρεψαν την μετακίνηση του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα των «Πυρήνων της Φωτιάς» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ αστυνομίας και δικαιοσύνης για την εξαφάνιση Ξηρού. Σύμφωνα με πηγές των φυλακών, η αστυνομία είχε ενημερωθεί εγκαίρως ότι θα του χορηγηθεί 9ημερη άδεια. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι όσον αφορά το έγγραφο-προειδοποίηση της ΕΛΑΣ πως ικανός αριθμός καταδίκων δεν επιστρέφει από άδειες, ήταν αόριστο και ουδεμία αναφορά σε τρομοκράτες γινόταν σε αυτό. Παρόλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε λάβει μέτρα.

Ειδικότερα, αναφέρουν, ότι όπως ζητούσε με το από 11.6.13 έγγραφό της η ΕΛΑΣ, η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού είχε εγγράφως ενημερώσει μια εβδομάδα πριν καν λάβει την επίμαχη άδεια ο Ξηρός, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού ακόμη και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας.

Στο εν λόγω έγγραφο με ημερομηνία 24-12-2013 η διευθύντρια του Κορυδαλλού ενημέρωνε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο Χ. Ξηρός λαμβάνει άδεια για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Την ημέρα δε, που ο Ξηρός έλαβε την άδεια η διεύθυνση του Κορυδαλλού απέστειλε δεύτερο έγγραφο, με το οποίο ενημέρωνε εκ νέου ότι ο εν λόγω κρατούμενος έλαβε άδεια με προορισμό την Καλλικράτεια και επιστροφή 9 Ιανουαρίου 2014, το οποίο είχε ως αποδέκτες τον Υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, τη ΓΑΔΑ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας , τη διεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, τον Διοικητή ΑΤ Κορυδαλλού καθώς και τον Διοικητή ΑΤ Καλλικράτειας.

Ωστόσο, επισημαίνουν, η Αστυνομία τίποτα δεν έπραξε ως είχε υποχρέωση για την επιτήρηση του Χ. Ξηρού και οι παραπάνω ενέργειες αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιοι των φυλακών όχι μόνο είχαν ενημερώσει εγκαίρως την ΕΛΑΣ αλλά και καμία προειδοποίηση σχετικά με τις άδειες δεν αγνοήθηκε.

Δηλαδή, η διεύθυνση της φυλακής έλαβε σοβαρά υπόψιν της το από 11-6-2013 έγγραφό της ΕΛΑΣ με το οποίο ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώσει τα καταστήματα κράτησης ότι όταν λαμβάνουν άδεια κρατούμενοι πρέπει να ενημερώνονται γι’ αυτό και οι αστυνομικές διευθύνσεις και τα τμήματα του τόπου όπου μεταβαίνουν για άδεια οι κρατούμενοι.

Αυτό προφανώς, επισημαίνουν, ζητήθηκε για να υπάρχει επιτήρηση της ΕΛΑΣ προς τους αδειοδοτηθέντες.

Στο ίδιο έγγραφο της ΕΛΑΣ αναφερόταν αορίστως για κατάδικους και όχι ειδικώς για τρομοκράτες, ότι ικανός αριθμός αυτών δεν επιστρέφει από άδειες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε εκτέλεση του εγγράφου αυτού απέστειλε στις 19-6-13 σε όλους τους διευθυντές των φυλακών το έγγραφο της Αστυνομίας ζητώντας την απαρέγκλιτη εφαρμογή του. Το διαβιβαστικό κοινοποιήθηκε και στην ΕΛΑΣ για να ξέρει ότι έγινε ενέργεια.

Πηγή: madata.gr