25 Ιούλιος 2018, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιούλιος 2018, 12:02

Φωτιές στην Αττική: Οικονομική βοήθεια και αλληλεγγύη από Ελληνοαμερικανούς στις ΗΠΑ για τα θύματα

  • Φωτιές στην Αττική: Οικονομική βοήθεια και αλληλεγγύη από Ελληνοαμερικανούς στις ΗΠΑ για τα θύματα
    (Φωτ.: AHEPA.org)

Συγκίνηση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα προκάλεσε η τραγωδία στην ανατολική Αττική και ήδη έχουν ξεκινήσει ερανικές προσπάθειες για την ανακούφιση των θυμάτων. Με ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκφράζει βαθιά θλίψη και αγωνία για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν κατοικημένες περιοχές και δασικές εκτάσεις, προξένησαν την απώλεια της ζωής δεκάδων συνανθρώπων μας, τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων και την καταστροφή κατοικιών και περιουσιών, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός αγνοουμένων.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: «Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τον ελληνικό λαό για την αναπάντεχη αυτή τραγωδία.

»Ως Έλληνες Ορθόδοξοι στην Αμερική είμαστε στο πλευρό των πληγέντων αδελφών μας στην Ελλάδα και προσευχόμεθα ενθέρμως για τις οικογένειες που επλήγησαν από τον καταστροφικό αυτό όλεθρο, με την ελπίδα ότι σύντομα θα αποκατασταθούν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη ζωής και προόδου στις πληγείσες περιοχές».

Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε την Τρίτη συλλυπητήριες επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο και τον Μητροπολίτη Κηφησίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλο.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος σε εγκύκλιό του προς τον κλήρο και το ποίμνιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής καλεί τις ενορίες να αναπέμψουν δεήσεις την επόμενη Κυριακή 29 Ιουλίου υπέρ υγείας και ανακουφίσεως των πληγέντων από τις πυρκαγιές και να τελέσουν ειδική επιμνημόσυνη δέηση για όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στη τραγωδία αυτή.

Στην ίδια εγκύκλιο ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τις ενορίες να διεξαγάγουν ειδικό έρανο τις επόμενες δύο Κυριακές για την ανακούφιση των θυμάτων και την προσφορά βοήθειας και ελπίδας στους ανθρώπους εκείνους των οποίων τα σπίτια και οι περιουσίες έχουν καταστραφεί.

Όλες οι προσφορές –είτε ενοριών είτε ατομικές– πρέπει να αποστέλλονται στην Αρχιεπισκοπή με την ένδειξη «Attica Fires Relief Fund».

Άλλες προσπάθειες
Τη βαθιά του λύπη εξέφρασε με δήλωσή του από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ (που διεξάγεται στο Ατλάντικ Σίτι) ο ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης Καρλ Χόλιστερ. Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη της ΑΧΕΠΑ κι όλη την ομογένεια να συνδράμουν οικονομικά τα θύματα. Η ΑΧΕΠΑ έχει ανοίξει ειδικό λογαριασμό και καλεί τους ομογενείς να συνδράμουν επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.ahepa.org/donate.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) επίσης απηύθυνε έκκληση για συνδρομή των θυμάτων των πυρκαγιών, και μέσα σε 7 ώρες στον ειδικό λογαριασμό που ανοίχθηκε συγκεντρώθηκε το ποσό των 34.909 δολαρίων από 370 δωρητές. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 250.000 δολάρια και η ιστοσελίδα όπου μπορεί κανείς να κάνει την προσφορά του είναι https://www.gofundme.com/greecewildfirerelief.

Σε πανομογενειακή συγκέντρωση για τη μεθόδευση της αλληλεγγύης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Νέας Υόρκης καλεί την Παρασκευή 27 Ιουλίου, στις 19:30, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στο Σταθάκειο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αποστόλης Ζουπανιώτης.