24 Ιούλιος 2018, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2018, 14:13

Το τελευταίο αντίο στον Μάνο Ελευθερίου

  • Το τελευταίο αντίο στον Μάνο Ελευθερίου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε σήμερα στην πολιτική κηδεία του Μάνου Ελευθερίου, που πραγματοποιήθηκε στο Α΄ Νεκροταφείο. Μεταξύ αυτών που αποχαιρέτησαν τον μεγάλο δημιουργό ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, οι μουσικοσυνθέτες Σταύρος Ξαρχάκος, Θάνος Μικρούτσικος, Νότης Μαυρουδής, Χρήστος Λεοντής και Γιώργος Ανδρέου, οι τραγουδιστές Γιώργος Νταλάρας και Μάριος Φραγκούλης, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος και πολλοί άλλοι.

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους έκαναν, μεταξύ άλλων, η Λ. Κονιόρδου, οι μουσικοσυνθέτες Ν. Μαυρουδής και Χρ. Λεοντής, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ο δημοσιογράφος και στιχουργός Άρης Δαβαράκης.

Λυδία Κονιόρδου
Σήμερα αποχαιρετούμε τον Μάνο Ελευθερίου, έναν γλυκό, ταπεινό άνθρωπο με χιούμορ, γενναιόδωρο, που έκανε κάτι μοναδικό: Συνέδεσε τον έντεχνο δημιουργό με τον λαϊκό τεχνίτη. Το έργο του θα μείνει στο στόμα μας, θα το τραγουδάμε κι εμείς και οι επόμενες γενιές ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε ποιος έγραψε αυτούς τους μοναδικούς στίχους. Γιατί το έργο των μεγάλων καλλιτεχνών τους υπερβαίνει, αυτονομείται, μπαίνει στη συλλογική συνείδηση και γίνεται παιδί όλων μας. Τον ευχαριστούμε και καλό του ταξίδι.

Δημήτρης Κουτσούμπας
Είναι δύσκολη μέρα η σημερινή. Ο Μάνος Ελευθερίου όμως ζει και θα ζει στις καρδιές μας, στις ζωές μας, μέσα από τους στίχους του και την ποίησή του. Και όχι μόνο για τις σημερινές γενιές που τον γνωρίσαμε και τον τραγουδήσαμε, αλλά και για τις επόμενες, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Νότης Μαυρουδής
Τι να πεις για τον Μάνο... Τα έχουμε πει τόσες φορές. Ήταν ένας άνθρωπος τόσο ευχάριστος στη ζωή μας. Θα έλεγα ότι αντικατέστησε τον Νίκο Γκάτσο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα τραγούδια του Γκάτσου ξεχάστηκαν. Απλώς με την παρουσία του Μάνου συμπληρώθηκε ένα αντίστοιχο πνεύμα. Η τύχη το έφερε και οι μέρες αυτές είναι πάρα πολύ θλιβερές, γιατί σας μιλάω μετά τις πυρκαγιές και η στενοχώρια είναι γενικότερη. Η στενοχώρια ξεκίνησε για τον Μάνο και κατέληξε να θρηνούμε ένα σωρό ανθρώπους, πολίτες που κάηκαν ζωντανοί. Δεν θα το ήθελε αυτό ο Μάνος. Αν ήξερε ότι συνδυάζεται η μία κηδεία με τις άλλες, θα ανέβαλλε ο ίδιος την κηδεία του.

»Μόνο θλίψη μπορούμε να εκφράσουμε, ιδιαίτερα εμείς οι άνθρωποι που φτιάχνουμε τραγούδια δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε ποτέ. Είναι μέσα στις καρδιές και στο πνεύμα του ελληνικού λαού.

Χρήστος Λεοντής
Το μόνο που έχω να πω είναι να θυμηθούμε το πρώτο τραγούδι του Μάνου και το πρώτο τραγούδι το δικό μου, «Το σπίτι γέμισε με λύπη και με σταχτή πικρό καπνό». Είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για να το πει κανείς. Θα τον θυμόμαστε, και κυρίως το έργο του.

Άρης Δαβαράκης
Είμαστε εδώ για την πολιτική κηδεία του Μάνου Ελευθερίου, ενός κορυφαίου στιχουργού, ποιητή της ζωής και παραδείγματος, καθώς ήταν ένας άνθρωπος - παράδειγμα για όλους μας, σεμνός, αγαπητός, με χιούμορ. Καλό του ταξίδι, και τα τραγούδια του θα είναι πάντα εδώ και θα μας συντροφεύουν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ελένη Μάρκου.