24 Ιούλιος 2018, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2018, 19:53

Το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων κυριαρχεί στο ψήφισμα του 20ού Συναπαντήματος

  • Το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων κυριαρχεί στο ψήφισμα του 20ού Συναπαντήματος
    (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Ναούσης, Βεροίας και Καμπανίας)

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων από διάφορα ποντιακά σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε το 20ό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων το τετραήμερο 19-22 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας. Όπως κάθε χρόνο, μετά το τέλος των εργασιών οι νέοι εξέδωσαν ψήφισμα σε μια προσπάθεια να καταθέσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους.

Κυρίαρχο θέμα του φετινού Συναπαντήματος ήταν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Μέσω του ψηφίσματός τους οι νέοι ζητούν την άμεση διεθνή αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις, δράσεις και ενέργειες για:

  • Το τέλος της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Η ποντιακή νεολαία καταδικάζει αυτή την τακτική και απαιτεί τον επαναπατρισμό των στρατιωτικών.
  • Την ένταξη της ιστορίας του Πόντου στην εκπαίδευση.
  • Την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας του Δεκαπενταύγουστου.

Τέλος, στο ψήφισμα χαιρετίζεται η προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο για από κοινού εκδήλωση τιμής και μνήμης της 19ης Μαΐου, με τους νέους να προσδοκούν και μελλοντικές δράσεις στο πλαίσιο της ενότητας του οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού.

Δείτε όλο το ψήφισμα ΕΔΩ.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ19
ΙΟΥΛΙΟΣ
2018
17:00
Αναμένεται να δώσουν το παρών 600 νέοι και νέες ποντιακής καταγωγής από Ελλάδα και εξωτερικό.