9 Ιανουάριος 2014, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:40

Ακούστε το ποντιακό τραγούδι του Αντέμ Εκίζ

  • Ακούστε το ποντιακό τραγούδι του Αντέμ Εκίζ

Ο Αντέμ Εκίζ γεννήθηκε το 1981 στο χωριό Καλίστη Σουρμένων του νομού Τραπεζούντας και είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Beşköylü Adem (Μπεσκιοϊλού Αντέμ)

Το χωριό του αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος οικισμών, το Μπέσκιοϊ, όπου η ποντιακή είναι η μητρική γλώσσα των κατοίκων του.

Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, αν και εξισλαμίστηκαν κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, διατηρούν μέχρι και σήμερα ατόφια την ελληνική τους γλώσσα στην ποντιακή της εκδοχή, τα ρωμαίικα. Είναι επίσης άξιο προσοχής το γεγονός ότι παρά τις αντίξοες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες σε όλη αυτήν την περίοδο, εξακολουθούν να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ίδιος μεγάλωσε στο χωριό του ακούγοντας και μιλώντας την ποντιακή διάλεκτο από τους γονείς του αλλά και τους γηραιότερους. Το ενδιαφέρον του για την ποντιακή λύρα εκδηλώθηκε από πολύ νεαρή ηλικία και από την τετάρτη τάξη του δημοτικού άρχισε να μαθαίνει παρακολουθώντας τοπικούς λυράρηδες, συμμετέχοντας σε λαϊκά πανηγύρια και εκδηλώσεις. Τελειώνοντας το λύκειο ο Αντέμ μετανάστευσε με την οικογένεια του στην Κωνσταντινούπολη όπου ζει μέχρι και σήμερα.

Ο Αντέμ όπου και αν εμφανίζεται κουβαλάει μαζί του τον αέρα της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Πόντου, και αυτόν τον αέρα τον μοιράζεται με όλους όσους τον ακούν, μικρούς και μεγάλους

Το Τραγούδι "Επεγ΄ναμε σα Παρχάρια",  το έχει γράψει ο ίδιος και τους στίχους και την μουσική

Επεγ΄ναμε σά παρχάρια έι μάνα μ΄μετ΄έσενα,

πάντα νουνίζω κλαίω, ντ΄εδέβανε τά χρόνια.

Ακούστε το τραγούδι στο τέλος του κειμένου...

Σχετικά άρθρα

Στην Τουρκία μιλούν Ποντιακά! Τι αποκαλύπτει αγγλική εφημερίδα

Οι κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία νιώθουν και είναι Έλληνες. Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr