23 Ιούλιος 2018, 17:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιούλιος 2018, 11:16

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης παρουσιάζει το λογοτέχνημα της ποντικής διαλέκτου «Αέρα σ’ μαναχόν κανείται...» του Γιάννη Τερζίδη

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης παρουσιάζει το λογοτέχνημα της ποντικής διαλέκτου «Αέρα σ’ μαναχόν κανείται...» του Γιάννη Τερζίδη
    (Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ο Τερζίδης, ένας Τζεντάι των τιμαλφών του Τρόπου των Ματσουκαίων, εμπιστεύεται στον αναγνώστη σπαράγματα της λατρείας και βιωμάτων στη μόνη του Οικουμένη, τα Κομνηνά Εορδαίας. Φασκιωμένος στα λίκνα των αισθήσεών του από νάματα Πατρίδας, σκαρί της όψιμης τρίτης προσφυγικής γενιάς, καλαφατισμένος στον ταρσανά του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, άνοιξε τον κουμπαρά των προσευχών του και στοίχισε στίχους, χοές και αντηχήσεις της γλώσσας των προγόνων του ανθολογώντας τη σοφία των καιρών τους, ανασταίνοντας την πυρά στο καμίνι του δικού του Χρέους.

Ταίριαξε τη σοδειά στον πάγκο του και την τελάλησε σπαρακτικά, μήπως και κοντοσταθούν οι «άλλοι» διαβάτες με τους καμπυλωμένους χωροχρόνους, να του πουν τα ψέματα που ’χει ανάγκη να λυτρωθεί.

Ο συγγραφέας, δεινός χρήστης του ποντικού ιδιώματος της Ματσούκας, δραματουργεί με ιδιαίτερους λογοτεχνικούς κανόνες στη βιογραφία του παππού του, Αντών’ τη Ποπαδίτσογλη, καλώντας τον αναγνώστη να σεβαστεί τις γωνίες θέασής του...

Υ.Γ.: Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης κοινωνεί με περηφάνια την ομολογία Αέρα σ’ μαναχόν κανείται του Γιάννη Τερζίδη, καθώς τιμήθηκε τιμή μόνου επιχορηγού της έκδοσης από τον συγγραφέα του.

Το περιεχόμενο, ένα αυθεντικό γλωσσικό ίχνος των Ποντίων της Ματσούκας οξυδερκούς πολιτικού λόγου, προλογίζεται σημειολογικά από τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Στάθη Ταξίδη, ενώ υπέστη τη φιλολογική βάσανο και θεραπεία της Σοφίας Ιωαννίδου, του Θανάση Στυλίδη, της Αναστασίας Μαχαιρίδου και της Ελένης Σεμερτζίδου. Την εικαστική των εξωφύλλων πιστώθηκε η Χαρά Δαμιανίδου.

Εξαίρετα ανεκτίμητη είναι πλέον, σε κάθε έκδοση, η παράσταση του γιόγκι της ιδιωματικής γραμματικής των Ποντίων Χριστόφορου Χριστοφορίδη, ο οποίος επιμελήθηκε ως «ορθοπεδικός» της γλώσσας τα κείμενα του βιβλίου (για την προσφορά του, όπως και για κείνη των εκδόσεων Κυριακίδη στα γραπτά μας μνημεία, οφείλουμε κάποια στιγμή να κάνουμε ταμείο...).

Το λογοτέχνημα του Γιάννη Τερζίδη, το οποίο περιλαμβάνει το απαραίτητο και επαρκέστατο γλωσσάρι κατανόησης λέξεων και εκφράσεων του ιδιώματος της Ματσούκας, διατίθεται στη Γερμανία από τον Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης σε προνομιακή τιμή, με επαφή στο τηλ.: +49 179 5172243. (Στον ΣΠΝ αυταπατόμεθα πως υφίσταται πλήθος Ποντίων που αναδιφά τη Γραμματεία της Πατρίδας. Σο κουσούρ’ εμουν μ’ απομένετε...)

Για τον ΣΠΝ Cardinal Bessario, Δημήτρης Λαμπρόπουλος.
Je suis Agoursites. Je suis Popaditsoglantetes.

Νυρεμβέρκιοϊ, έβγαν Χορτοθερή.