23 Ιούλιος 2018, 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2018, 11:01

Βραβεύεται ο Αλέξης Τσίπρας ως... ειρηνοποιός στα Βαλκάνια!

  • Βραβεύεται ο Αλέξης Τσίπρας ως... ειρηνοποιός στα Βαλκάνια!
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων βραβεύεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η βράβευση θα γίνει από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της χώρας, Ντενίς Ζβίζντιτς, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στο Μόσταρ στις 4 μ.μ. και μία ώρα μετά θα έχει διμερή συνεργασία με τον Ντ. Ζβίζντιτς. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δυο άνδρες αναμένεται να προχωρήσουν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Περίπου στις 8 μ.μ. αναμένονται οι αφίξεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, ενώ ένα τέταρτο αργότερα είναι προγραμματισμένη τετραμερής συνάντηση των ηγετών.

Της βράβευσης του Έλληνα πρωθυπουργού θα προηγηθεί περίπατος των ηγετών στην «Παλαιά Γέφυρα», με αφορμή την επέτειο της ανοικοδόμησής της. Υπενθυμίζεται πως η γέφυρα, που αποτελούσε σημείο συνάντησης Σέρβων και Βόσνιων, είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Σε μια λιτή εκδήλωση οι ηγέτες θα ρίξουν λουλούδια στο ποτάμι που διασχίζει κατά μήκος την περιοχή θέλοντας να στείλουν μήνυμα ειρήνης.

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα υπογράψουν τη χάρτα ειρήνης και θα βραβευθούν από τον Ντενίς Ζβίζντιτς. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς βραβεύτηκε την προηγούμενη χρόνια, όποτε και είχε υπογράψει στο Μόσταρ τη χάρτα ειρήνης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει ομιλία περίπου στις 10 μ.μ. κατά τη διάρκεια γεύματος των ηγετών και ακολούθως θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αγγελική Λάζου.