23 Ιούλιος 2018, 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιούλιος 2018, 11:50

Το 20ό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων πέρασε στην ιστορία (βίντεο)

 • Με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά το 22ο Συναπάντημα Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά
  Η αναμνηστική φωτογραφία του 20ού Συναπαντήματος (φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Ναούσης, Βεροίας και Καμπανίας)
 • Το 20ό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων πέρασε στην ιστορία (βίντεο)
  Ποντιακά χόρεψε και ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων
 • Το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων κυριαρχεί στο ψήφισμα του 20ού Συναπαντήματος
  (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Ναούσης, Βεροίας και Καμπανίας)
 • Το 20ό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων πέρασε στην ιστορία (βίντεο)
  Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες των συμμετεχόντων

Με τις απονομές των αναμνηστικών, την κατάθεση στεφάνων και τον καθιερωμένο μεγάλο χορό μπροστά από τον Ιερό Ναό, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Ιουλίου το 20ό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στις εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας.

Μετά από ένα τετραήμερο με ενημερωτικές εισηγήσεις εφ’ όλης της ύλης από επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, δρώμενα για τη γυναίκα του Πόντου και τον πυρρίχιο αλλά και γνήσια ποντιακά γλέντια οι νέοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 21ο Συναπάντημα.

Η φετινή διοργάνωση είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς φέτος συμπλήρωνε 20 χρόνια ζωής. Για το λόγο αυτόν η Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με το Σωματείο και το Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» είχε επιμεληθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα με επίκεντρο τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων που συμπληρώνονται το 2019. Ο ευρωβουλευτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νότης Μαριάς μίλησε ως εισηγητής στο Συναπάντημα το Σάββατο 21 Ιουλίου αναλύοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου εντός του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία. 

«Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ιστορική αφετηρία η οποία θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και από αρκετά εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ» τόνισε ο Ν. Μαριάς στο λόγο του. Ακολούθησε η εισήγηση του Νίκου Παλασίδη για τον πυρρίχιο χορό, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή παρουσίασε μια εκδοχή προέλευσης του χορού από την Ιλιάδα του Ομήρου εντυπωσιάζοντας του νέους οι οποίοι ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα.

Το πρωί της τελευταίας ημέρας του Συναπαντήματος μετά την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στους τάφους των Κτητόρων της Νέας Μονής Μακαριστού Ηγουμένου Αμβροσίου ακολούθησε χαιρετισμός του μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων και μοιράστηκαν τα αναμνηστικά στους συμμετέχοντες. Μάλιστα ο μητροπολίτης χόρεψε και ποντιακά!

Η αυλαία του 20ού Συναπαντήματος έπεσε πανηγυρικά με τους νέους να χορεύουν μπροστά από τη μονή και φυσικά την καθιερωμένη φωτογραφία από όλους τους συμμετέχοντες. Μέρος της τελετής λήξης παρακολούθησε από κοντά και ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης, ο οποίος έχει ξεκινήσει από τις 16 Ιουλίου από το Δήμο Αχαρνών με προορισμό τη γη τον προγόνων του τον Πόντο.

 • Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Ναούσης, Βεροίας και Καμπανίας
 • Το pontos-news.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας.
Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ19
ΙΟΥΛΙΟΣ
2018
17:00
Αναμένεται να δώσουν το παρών 600 νέοι και νέες ποντιακής καταγωγής από Ελλάδα και εξωτερικό.