22 Ιούλιος 2018, 16:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2018, 16:10

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τα Ελληνόπουλα της Κωνσταντινούπολης

  • Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τα Ελληνόπουλα της Κωνσταντινούπολης
    (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δίπλα στα παιδιά της Κωνσταντινούπολης που φιλοξενούνται στην παιδική κατασκήνωση του Πατριαρχείου στη νήσο Πρώτη των Πριγκηποννήσων βρέθηκε για μία ακόμα χρονιά ο κ. Βαρθολομαίος. Κάθε καλοκαίρι για δύο περιόδους παιδιά Ρωμηών περνούν τις διακοπές τους στην Παιδόπολη.

Η κατασκήνωση φιλοξενείται στη μονή της νήσου Πρώτης. Σε αυτή εξορίστηκαν η αυτοκράτειρα Ζωή Πορφυρογέννητη και ο αυτοκράτορας Ρωμανός Διογένης.

Στενά σοκάκια οδηγούν στην κορυφή του λόφου της Πρώτης, εκεί όπου βρίσκεται η ιστορική πατριαρχική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εκεί όπου χθες, πρώτη ημέρα της κατασκηνωτικής σεζόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ευκαιρία να μιλήσει στα παιδιά. Αφού αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στην κοινωνική αδικία που αντιμετωπίζουν πολλοί συνομήλικοι τους που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες («η ανθρωπότητα οφείλει να κινηθεί άμεσα», τόνισε χαρακτηριστικά), υπογράμμισε τη σημασία προφύλαξης της παιδικής ηλικίας και αθωότητας από τις αρνητικές επιπτώσεις των σύγχρονων τεχνολογιών και μορφών επικοινωνίας.

Ευλογώντας την κατασκηνωτική περίοδο ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι έχουν φτιάξει ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα δράσεων που βασίζεται στην αρχή ότι η παιδεία δεν μας διδάσκει να αποκτούμε ό,τι επιθυμούμε, αλλά να επιθυμούμε το καλύτερο. Μάλιστα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως για τη στήριξη των κατασκηνώσεων, αλλά και την ομάδα των εθελοντριών με επικεφαλής τη φιλόλογο Μαρία Χαραλαμπίδου, ενώ ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον νέο διευθυντή των κατασκηνώσεων, καθηγητή του Ζωγραφείου Λυκείου Αδαμάντιο Κομβόπουλο.

Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του ευεργέτη Συμεών Σινιόσογλου. Η μικρή γιορτή έκλεισε με γεύμα και με τα παιδιά που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδησαν για τον υψηλό προσκεκλημένο.