22 Ιούλιος 2018, 11:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2018, 12:12

Πέθανε ο Μάνος Ελευθερίου

  • Πέθανε ο Μάνος Ελευθερίου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Προδομένος από την καρδιά του έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Είχε γεννηθεί πριν από 80 χρόνια στην Ερμούπολη. Όταν ήταν 14 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη, ο οποίος τον ώθησε στη δραματική σχολή του Εθνικού, ωστόσο έναν χρόνο αργότερα γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου.

Τα πρώτα του θεατρικά έργα και ποιήματα τα έγραψε το 1960 στα Ιωάννινα όπου υπηρετούσε τη θητεία του.

Το 1962 σε ηλικία 24 ετών δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συνοικισμός, η οποία δεν είχε επιτυχία. Στα Ιωάννινα, όμως, είχε γράψει και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Το 1963 άρχισε να εργάζεται στο Reader’s Digest, όπου έμεινε για 16 χρόνια, το 1964 κυκλοφόρησε Το διευθυντήριο και το 1965 Τη σφαγή. Και τα δύο διηγήματα έγιναν δεκτά με θερμές κριτικές.

Στη δισκογραφία συνεργάστηκε με τον Χρήστο Λεοντή, τον Μίκη Θεοδωράκη (η συνεργασία διεκόπη λόγω της δικτατορίας), τον Δήμο Μούτση, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή, και πολλούς άλλους.

Συνολικά ο Μάνος Ελευθερίου έχει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα εργάστηκε ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.