22 Ιούλιος 2018, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2018, 09:47

Αναζητείται έδαφος για νέες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

  • Ανοιχτή η Λευκωσία για συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτέρες
    Αναστασιάδης, Ακιντζί και Γκουτέρες (φωτ. αρχείου: EPA / Jean-Christophe Bott)

Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να έχει αύριο στην Κύπρο η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Λουντ, προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει… έδαφος για νέες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Η αξιωματούχος βρίσκεται ήδη στο νησί, και σήμερα θα έχει συνεργασία με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μετά τη Λευκωσία η Τζέιν Λουντ θα μεταβεί στην Άγκυρα, στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρίσκονται μια σειρά από ζητήματα, όπως το εάν όλες οι πλευρές συμφωνούν στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και πώς ερμηνεύονται τα έξι σημεία που περιλαμβάνονται στο «πλαίσιο Γκουτέρες». Επίσης αναμένεται να ζητηθούν διευκρινήσεις για τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με το χάρτη που κατέθεσε πέρσι ο Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη, και τον οποίο απέσυρε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρo Αλίμ Σιντίκ, μετά την περσινή διάσκεψη στο Κραν Μοντανά ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε ενθαρρύνει όλα τα μέρη να εξετάσουν το κατά πόσο οι συνθήκες θα μπορούσαν να είναι τέτοιες για μια νέα διαδικασία στο εγγύς μέλλον. Από τη μεριά του ο πρέσβης της Βρετανίας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι σε συνέντευξή του στην Καθημερινή Κύπρου σημείωσε ότι πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να γίνει προετοιμασία για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ όλων των πλευρών.