22 Ιούλιος 2018, 09:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2018, 09:51

Κοτζιάς: Πέρασε η εποχή της διπλωματίας της κότας

  • Κοτζιάς: Πέρασε η εποχή της διπλωματίας της κότας
    Ο Νίκος Κοτζιάς απαντά στις ερωτήσεις του Μιχάλη Ψύλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο ο υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν. «Ήταν ώριμες οι συνθήκες για τη συμφωνία με τα Σκόπια», επανέλαβε ο Νίκος Κοτζιάς και έθεσε το ερώτημα αν η Ελλάδα προτιμά μια πΓΔΜ κάτω από την επιρροή της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για το αν αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία, σημείωσε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά η οποία πρέπει να κάνει δύσκολα πράγματα, όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σχετικά με την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ήταν σαφής τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα προς όλους, που λέει ότι όταν παραβιάζονται οι αρχές της κυριαρχίας και του σεβασμού θα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. «Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα, πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει ότι δεν ανησυχεί και σημειώνει ότι τα όποια προβλήματα με τη Ρωσία θα επιλυθούν με φιλικό τρόπο. «Ο Σεργκέι Λαβρόφ μου ζήτησε να τον προσκαλέσω», υπογράμμισε αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον οποίο χαρακτήρισε έναν από τους καλύτερους διπλωμάτες στον κόσμο. Ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα στη σκιά της έντασης που δημιουργήθηκε με τις απελάσεις των διπλωματών, θα ερχόταν ενόψει του επίσημου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα έπειτα από πρόσκληση των ρωσικών Αρχών.

«Αν νιώθει ότι πρέπει να ταυτιστεί με αυτούς που απελάσαμε ή αυτούς που δεν αφήσαμε να μπουν στην Ελλάδα είναι δικαίωμά του. Εγώ προσπάθησα, όπως ξέρετε και το λέει και η ανακοίνωσή μας, να μην ταυτίσω αυτές τις κακές περιπτώσεις με την επίσημη Ρωσία, είναι θέμα της Ρωσίας αν θέλει να ταυτιστεί μαζί τους ή όχι», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός για τον Ρώσο ομόλογό του.

Τον Νίκο Κοτζιά, πάντως, δεν τον ανησυχούν οι ελληνορωσικές σχέσεις αλλά μια ανατροπή που αναπτύσσεται στη χώρα μας.

«Όταν παίρνω μέτρα απέναντι σε ανθρώπους που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες φιλοξενίας στη χώρα, μου λένε κακώς το κάνεις. Δεν το αντιλαμβάνομαι γιατί», είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Από τη μια μεριά κάποιοι χρησιμοποιούν ρητορική μίσους για το εσωτερικό της χώρας και απέναντι σε μικρές χώρες είναι η μελλοντική Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία κ.λπ. και από την άλλη, όταν μεγάλες χώρες παραβιάζουν τους κανόνες μας να λένε ότι πρέπει να ανεχόμαστε και να υποκλινόμαστε. Εγώ είπα και στην ημερίδα του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν πρόκειται για πατριώτες αλλά για προσκυνημένους».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πολύ καλό το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να κάνει προσεκτικές διατυπώσεις στο θέμα με τη Ρωσία, ενώ για τον κυβερνητικό εταίρο που αντιδρά στη Συμφωνία των Πρεσπών πρότεινε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν το ζήτημα φτάσει στη Βουλή. «Εγώ πιστεύω ότι όταν θα έρθει η συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή θα έχουμε και μια πλειοψηφία στον λαό που θα έχει κατανοήσει τα θετικά της, θα έχει δει ότι δεν πήρε κανείς τη Θεσσαλονίκη για τα Σκόπια, θα έχει δει ότι οι φοβισμένοι και οι δειλοί κατασκευάζουν καταστροφικά σενάρια και οι τολμηροί πατριώτες είναι αυτοί που είχαν δίκιο», κατέληξε.