21 Ιούλιος 2018, 14:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2018, 13:40

Σιγκαπούρη: Χάκαραν τα ιατρικά αρχεία 1,5 εκατ. πολιτών

  • Σιγκαπούρη: Χάκαραν τα ιατρικά αρχεία 1,5 εκατ. πολιτών
    (Φωτ.: EPA / Wallace Woon)

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στη χώρα κυβερνοεπίθεση δέχτηκε η Σιγκαπούρη, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν ότι χάκερς παραβίασαν μια κυβερνητική βάση δεδομένων και έκλεψαν τα αρχεία υγείας 1,5 εκατομμυρίου πολιτών, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Λι Χσιέν Λουνγκ.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας θεωρούν ότι ξένες χώρες ή οι μυστικές τους υπηρεσίες βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα πίσω από την επίθεση.

Ο υπουργός Υγείας της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «σκόπιμη, στοχευμένη και καλά σχεδιασμένη και δεν ήταν έργο τυχαίων χάκερς ή εγκληματικών οργανώσεων». Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με την ταυτότητα των χάκερς επικαλούμενοι ζητήματα ασφαλείας, αλλά ειδικοί δήλωσαν στο AFP ότι η πολυπλοκότητα της επίθεσης και το ότι επικεντρώθηκε σε υψηλά ιστάμενους στόχους, όπως ο πρωθυπουργός, παραπέμπει σε ξένη χώρα.

Τα δεδομένα για την υγεία ενός προσώπου ενδιαφέρουν τους δράστες επειδή μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως όπλο εκβιασμού ανθρώπων με εξουσία, εξήγησε ο Τζεφ Μίντλετον, ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων κυβερνοασφαλείας Lantium.

«Πολλές πληροφορίες σχετικά με την υγεία ενός προσώπου μπορούν να αλιευθούν από τα φάρμακα που παίρνει. Όποιες πληροφορίες σχετικά με τη υγεία του που δεν δημοσιεύονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μακρά παράδοση σε αυτό», ανέφερε.

Οι χάκερς χρησιμοποίησαν έναν υπολογιστή μολυσμένο με κακόβουλο λογισμικό για να αποκτήσουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων στο διάστημα μεταξύ 27 Ιουνίου και 4 Ιουλίου και προτού οι διαχειριστές εντοπίσουν μια «ασυνήθιστη δραστηριότητα», είπαν οι αρχές.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.