20 Ιούλιος 2018, 22:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2018, 22:27

Δύο 15χρονοι Βρετανοί σχεδίαζαν μια σφαγή τύπου Κολουμπάιν στο σχολείο τους

  • Δύο 15χρονοι Βρετανοί σχεδίαζαν μια σφαγή τύπου Κολουμπάιν στο σχολείο τους
    Άλεξ Μπόλαντ και Τόμας Γουάιλι (πηγή: mirror.co.uk)

Σε κάθειρξη 12 και 10 ετών καταδικάστηκαν οι Τόμας Γουάιλι και Άλεξ Μπόλαντ αντίστοιχα, καθώς το δικαστήριο του Λιντς τους έκρινε ενόχους για «πραγματική συνωμοσία» και όχι απλά για μια σκέψη να σκοτώσουν τους συμμαθητές τους. Οι δύο 15χρονοι σήμερα Βρετανοί ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια σφαγή τύπου Κολουμπάιν στο σχολείο τους, ένα κολέγιο στο Νορθάλερτον στη βόρεια Αγγλία.

Η σφαγή του Κολουμπάιν έγινε το 1999. Δύο Αμερικανοί έφηβοι εκτέλεσαν 13 άτομα μέσα στο σχολείο.

Οι Βρετανοί κατηγορούμενοι είχαν συντάξει έναν κατάλογο με πρόσωπα που ήθελαν να εξοντώσουν, και ο οποίος περιλάμβανε καθηγητές και συμμαθητές τους που φέρονται να τους έκαναν μπούλινγκ. Ακόμα είχαν κατεβάσει από το ίντερνετ ένα εγχειρίδιο για την κατασκευή βομβών, έψαχναν για όπλα και είχαν προειδοποιήσει ορισμένους φίλους τους για τη σφαγή που σχεδίαζαν.

Υποκινητής της επίθεσης φέρεται να είναι ο Τόμας Γουάιλι, ο οποίος σε ένα τετράδιο είχε γράψει ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα ζητώντας συγγνώμη επειδή διέπραξε μία από τις χειρότερες ωμότητες στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και συγγνώμη για την αυτοκτονία του.

Οι Αρχές τον Σεπτέμβριο του 2017 ζήτησαν από τους δύο νεαρούς να δώσουν κατάθεση καθώς είχαν ενημερωθεί από μια φίλη του ενός για το σχέδιο τους. Μετά την κατάθεση αφέθηκαν ελεύθεροι ωστόσο έναν μήνα αργότερα συνελήφθησαν όταν εντοπίστηκε ένα σακίδιο που είχε κρύψει ο Τόμας Γουάιλι, μέσα στο οποίο υπήρχαν καλώδια και εύφλεκτο υλικό.