20 Ιούλιος 2018, 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2018, 22:03

Υπόθεση κατασκοπείας με διαρροή στοιχείων για ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους

  • Υπόθεση κατασκοπείας με διαρροή στοιχείων για ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους
    (Φωτ.: αρχείο EPA /Sergei Sergeyev / Roscosmos)

Στα χέρια δυτικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύει η Ρωσία ότι βρίσκονται άκρως απόρρητα έγγραφα που αφορούν τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους που κατασκευάζει το Ινστιτούτο Ερευνών της Ενιαίας Εταιρείας το οποίο υπάγεται στη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos). Η εφημερίδα Kommersant σημειώνει ότι μια νέα υπόθεση κατασκοπείας βρίσκεται σε εξέλιξη, και αποκαλύπτει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB (πρώην KGB) έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες και ελέγχει δέκα συνεργάτες του Ινστιτούτου.

Τον περασμένο Μάιο τον αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC μετέδωσε ρεπορτάζ για τις δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου Avangard στο οποίο περιλαμβάνονταν διάφορες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα η αποτυχημένη δοκιμή που έγινε τον Οκτώβριο του 2017, το πότε θα είναι έτοιμο το πυραυλικό σύστημα, ή οι βάσεις εγκατάστασης των διηπειρωτικών και βαλλιστικών πυραύλων UR-100N (η κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ είναι SS-19).

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκθέσεις το νέο υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα που δοκιμάζει η Ρωσία θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ