20 Ιούλιος 2018, 19:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2018, 19:36

Μέρκελ: Δίνουμε στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για παράταση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

  • Η Μέρκελ απάντησε για το τρέμουλο: Είμαι καλά
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Clemens Bilan)

Η 20ή Αυγούστου είναι «μια σημαντική μέρα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η συνέχεια της επίδρασης των προγραμμάτων δεν τελειώνει την ίδια ημέρα.

Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι δίδεται στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος δεκαετιών αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπάρχει κάποια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για διασύνδεση της παράτασης της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά με τη συμφωνία για το Προσφυγικό.

«Πρέπει να φέρουμε δύο πράγματα σε ισορροπία: Αφενός το πόσο θα περιμένουμε μέχρι να έχουν αποπληρωθεί κάποια συγκεκριμένα χρήματα από τη βοήθεια και αφετέρου το γιατί πρέπει να συνεχίσουμε, για κάποιο χρονικό διάστημα, να διατυπώνουμε προσδοκίες όπως π.χ. για πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής» συνέντευξης Τύπου, και επισήμανε ότι «αν η Ελλάδα δεν παράγει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα είναι δυνατό να μειώσει το χρέος».

Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση του ελληνικού χρέους, η Μέρκελ έκανε λόγο για λήψη «μεγάλου αριθμού μέτρων για να βοηθήσουμε ώστε να μειωθεί το ύψος του χρέους, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων τους οποίους έχουμε – δηλαδή ότι δεν μπορεί εντός Ευρωζώνης να υπάρξει κούρεμα χρέους υπό την κλασική έννοια».


(Φωτ.: EPA / Hayoung Jeon)

«Πιστεύω ότι είναι ένας "καλός συμβιβασμός"» υπογράμμισε, και πρόσθεσε: «Από τη μια πλευρά ναι, το πρόγραμμα τελείωσε, αλλά η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε φάση σαν να μην υπήρξε πρόγραμμα. Αλλά πιστεύω –και έχω μιλήσει για αυτό με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα– ότι θα είναι μια σημαντική ημέρα τον Αύγουστο όταν το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει, ωστόσο η συνέχεια της επίδρασης αυτών των προγραμμάτων δεν τελειώνει εκείνη τη μέρα, και γι’ αυτό πρέπει και στο μέλλον να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον.

»Άρα, βλέπω περισσότερο μια απόδειξη εμπιστοσύνης ότι δίνουμε στην Ελλάδα για δεκαετίες επιπλέον χρόνο προκειμένου να βγει από τη δύσκολη κατάσταση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις υποθέσεις που θέλουν το Βερολίνο και την Αθήνα να έχουν συμφωνήσει για την παράταση της ισχύος του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά με αντάλλαγμα τη συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων, η καγκελάριος ήταν απόλυτη: «Αυτό έχει ειπωθεί, αλλά κατηγορηματικά όχι! Έχω συζητήσει εντατικά μαζί του [σ.σ.: με τον Τσίπρα] ότι δεν θα συνδέσουμε επ’ ουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυο μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και γι’ αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η –ας πούμε– αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, και γι’ αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου. Πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος. Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση αυτών των θεμάτων».

  • ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη.