20 Ιούλιος 2018, 17:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2018, 17:35

Τουρκία και Ολλανδία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

  • Τουρκία και Ολλανδία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις
    (Φωτ.: Anadolu Agency)

Οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ολλανδία, μετά από αρκετούς μήνες, αποκαταστάθηκαν, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο χώρες. Οι σχέσεις τους βρίσκονταν σε κρίση από τον Μάρτιο του 2017 και σημειώθηκαν έκτοτε αρκετά επεισόδια που επιδείνωσαν τη σχέση τους.

Το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε πως η κυβέρνηση της χώρας αποκατέστησε τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

«Είναι καλό που η Τουρκία και η Ολλανδία γυρίζουν σελίδα μαζί και αποκαθιστούμε τις σχέσεις μας. Είναι απαραίτητο να μιλάμε ελεύθερα για τα θέματα που μας ενώνουν, αλλά και για εκείνα που διαφωνούμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ.

Λίγο αργότερα υπήρξε επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου τονίζεται πως η απόφαση αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών ελήφθη σε τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ. «Στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, οι υπουργοί συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία. Έτσι οι υπουργοί συμφώνησαν να επανατοποθετήσουν πρεσβευτές στην Άγκυρα και στη Χάγη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονταν σε διπλωματική αντιπαράθεση από τον Μάρτιο του 2017, όταν η Ολλανδία απαγόρευσε σε μέλη της κυβέρνησης του πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν να διεξαγάγουν προεκλογική εκστρατεία στην τουρκική διασπορά στην Ολλανδία για το δημοψήφισμα αλλαγής πολιτεύματος στην Τουρκία. Την ίδια περίοδο διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν, όταν η Ολλανδία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Άγκυρα και οι διπλωματικές σχέσεις διεξάγονταν μόνο μέσω επιτετραμμένων. Νέα εστία έντασης προκλήθηκε όταν η βουλή της Ολλανδίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Παράλληλα, η Ολλανδία μετά το 2016 παρείχε άσυλο σε Τούρκους αξιωματικούς, που θεωρούνται από την Άγκυρα ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας.