20 Ιούλιος 2018, 16:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2018, 14:18

Τελική ευθεία για την πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο

  • Η Άγκυρα θα συνεχίσει «με αποφαστικότητα» τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο 4
    (Φωτ.: fleetmon.com)

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι Τούρκοι για την πραγματοποίηση της πρώτης τους γεώτρησης σε βαθιά νερά στη Μεσόγειο, που αναμένεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία στο στόχο «Αλάνια-1». Η σύμβαση για υπεργολαβίες που έκλεισε η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) που διαχειρίζεται το γεωτρύπανο «Fatih» (Πορθητής) για υπεράκτια υποστήριξη της γεώτρησης, είναι με μεγάλη νορβηγική εταιρεία.

Πρόκειται για πλοιοκτήτρια εταιρεία που έχει εμπλοκή και σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο.

Όλες οι ετοιμασίες επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, ότι η γεώτρηση θα ξεκινήσει στις αρχές του ερχόμενου μήνα. Το βράδυ της Τετάρτης έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου βρίσκεται δεμένο για περισσότερο από ένα μήνα και το γεωτρύπανο «Fatih», το υπό νορβηγική σημαία πλοίο υπεράκτιας υποστήριξης γεωτρήσεων που θα συνοδεύει και εξυπηρετεί το τουρκικό γεωτρύπανο στην πρώτη γεώτρηση. Το πλοίο υποστήριξης έφτασε στο λιμάνι Αττάλειας από το αγκυροβόλιο της νήσου Λας Πάλμας.

Το πλοίο υποστήριξης ανήκει σε μεγάλη νορβηγική εταιρεία που έχει εκπροσώπηση στην περιοχή από τη Λεμεσό. Διαθέτει επίσης τρία εξειδικευμένα πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υπό κυπριακή σημαία και με έδρα το λιμάνι Λεμεσού. Αυτό ερμηνεύεται ως ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει ότι η νορβηγική εταιρεία έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Κύπρου ή και της Ελλάδας στο παρόν στάδιο.

Όπως έγραψε ο «Φ», σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν τεχνικά στελέχη της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου, αλλά και του γεωτρύπανου, η Τουρκία έχει επεξεργαστεί και προετοιμαστεί μέχρι τώρα για δύο γεωτρήσεις. Πρόκειται για τους στόχους «Αλάνια-1» και «Φινίκη-1».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο στόχος «Αλάνια-1» βρίσκεται ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας προς τα ανατολικά, προς το γνωστό θέρετρο της Αλάνιας.

Αν και το ακριβές σημείο γεώτρησης αναμένεται να επισημοποιηθεί με την έκδοση NAVTEX για τη ζώνη προστασίας του γεωτρύπανου από την Τουρκία, που αναμένεται μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι θα απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του ακρωτηρίου του Ακάμα.

Στην περιοχή το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 2.600 μέτρα, που συμπίπτει και με τις αναφορές του πρώην υπουργού ενέργειας της Τουρκίας ότι η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε αυτό το θαλάσσιο βάθος. Ο δεύτερος στόχος, ο «Φοινίκη-1» βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο.

Να σημειωθεί ότι το σεισμογραφικό «Barbaros» συνεχίζει από τον Απρίλιο να πραγματοποιεί σεισμογραφικά σε περιοχές βορειοανατολικά του Αποστόλου Αντρέα, τις οποίες αναμένεται να ολοκληρώσει στο τέλος Αυγούστου.

  • Πηγή: philenews.com / Πέτρος Θεοχαρίδης.