20 Ιούλιος 2018, 00:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2018, 11:09

Κύπρος: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Μάνα των Αγνοουμένων» στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία (φωτο)

  • Κύπρος: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Μάνα των Αγνοουμένων» στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία (φωτο)
    (Φωτ.: Χρ. Αβραμίδης / Γραφείο Τύπου Κυπριακής Δημοκρατίας)

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση αλλά και πόνο για εκείνους που χάθηκαν και βρέθηκαν αλλά και αυτούς που χάθηκαν αλλά κανείς δεν έμαθε έκτοτε νέα τους, έζησαν όσοι παρέστησαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία. Παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Βαρεμένου, συγγενών αγνοουμένων από την Κύπρο και την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε την Πέμπτη το βράδυ, τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Τύμβου Μακεδονίτισσας.

Το έργο που αποτελεί δωρεά του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν πρόταση του υποπτέραρχου (Ι) ε.α. της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νίκου Ήμελλου, ο οποίος μαζί με τον εξ Ελλάδος γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου, εργάστηκαν αφιλοκερδώς.

Ο Νίκος Ήμελλος είπε ότι σχεδιαστικά, το μνημείο αποτελείται από το άγαλμα της Μάνας, σε φυσικό μέγεθος, κατασκευασμένο από ηφαιστειογενή πετρώματα (λάβα) Σαντορίνης. Το άγαλμα περιβάλλεται από 42 και 1.619 ηφαιστιογενείς πέτρες με την κάθε μια να αναγράφει το όνομα του καθενός αγνοουμένου των περιόδων 1963-1964 και 1974. Το άγαλμα της Μάνας περιστρέφεται αργά, δίνοντας την εντύπωση ότι αναζητά τον αγνοούμενό της στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα!


Η Μάνα ψάχνει... (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΥΠΕΘΑ /ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ / STR)

Στην ομιλία του ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εξαπέλυσε επίθεση κατά της Τουρκίας επισημαίνοντας πως η χώρα αυτή «είναι ίδια, δεν αλλάζει, συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, συνεχίζει να δολοφονεί και να συλλαμβάνει, να κρατά ομήρους χωρίς καν να έχει αποδώσει κατηγορίες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «θα πρέπει να καταλάβει ότι θα έχει απέναντί της το σύνολο του σύγχρονου κόσμου». Ζήτησε μάλιστα να στείλουν όλοι μαζί «Ένα μήνυμα στους γονείς των στρατιωτικών που βρίσκονται σήμερα φυλακισμένοι στις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Στέλνουμε ένα μήνυμα στους Έλληνες στρατιωτικούς να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι, όπως το κρατούν αλλά και στους γονείς τους να κάνουν υπομονή».


Οι ηφαιστειογενείς πέτρες με τα ονόματα των αγνοουμένων (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΥΠΕΘΑ / ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/STR)

Νωρίτερα, ο Κύπριος πρόεδρος είχε τονίσει πως με το μνημείο αποδίδεται ο οφειλόμενος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας στην κάθε μάνα, και στο πρόσωπο αυτής, στον κάθε ένα συγγενή που βίωσε και βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες που συνιστά το δράμα της αδιευκρίνιστης τύχης των αγνοουμένων μας. Η Τουρκία, επισήμανε, «έχει τη νομική και ηθική υποχρέωση στη βάση του διεθνούς δικαίου, να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων και τον οριστικό τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα».