19 Ιούλιος 2018, 23:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2018, 23:28

Πώς θα τελειώσει ο διπλωματικός πόλεμος Αθήνας-Μόσχας

  • Πώς θα τελειώσει ο διπλωματικός πόλεμος Αθήνας-Μόσχας
    (Φωτ.: int.ert.gr)

Με τη ραγδαία επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων να είναι γεγονός, εύλογο θεωρείται το ερώτημα που τίθεται σχετικά με το πώς θα λήξει ο διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας-Ρωσίας που ξεκίνησε με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε ακόμα δύο και την Πέμπτη οδήγησε στην ακύρωση του ταξιδιού του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, το φθινόπωρο. Την ώρα μάλιστα που το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει προαναγγείλει την απέλαση και Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία τις επόμενες μέρες, κρίνεται ιδιαιτέρως πρώιμη η οποιαδήποτε εκτίμηση.

Η εσπευσμένη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλέξη Τσίπρα, επί περίπου 90 λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως δίνει το στίγμα της αναστάτωσης που επικρατεί στην κυβέρνηση, παρά τη διαφαινόμενη… επικοινωνιακή ψυχραιμία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως στη συνάντηση της Πέμπτης «ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία».

Κοινός τόπος των δύο ανδρών είναι πως «η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας». Παράλληλα όμως «η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο». Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα συνεχίζει την προετοιμασία του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία έως το τέλος του 2018, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία.

Η ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα, σχολιάζοντας έτσι την ακύρωση της επίσκεψής του το φθινόπωρο «την οποία είχε ζητήσει μόνος του», η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Με αναρτήσεις της η πρεσβεία στο Facebook επισημαίνει πως ο Λαβρόφ προσκλήθηκε στην Αθήνα και δεν ζήτησε να έρθει ο ίδιος όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"» γράφει η σχετική ανάρτηση από παλαιότερη δήλωση του Νίκου Κοτζιά.