19 Ιούλιος 2018, 21:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2018, 21:25

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Ποιοι βρίσκονταν στη σαρκοφάγο της Αιγύπτου και η σχέση του Μ. Αλέξανδρου (βίντεο)

  • Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Ποιοι βρίσκονταν στη σαρκοφάγο της Αιγύπτου και η σχέση του Μ. Αλέξανδρου (βίντεο)
    (Φωτ.: Egypt Today / Asmaa Ali Badr)

Εξανεμίστηκαν σήμερα οι ελπίδες της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με το περιεχόμενο της τεράστιας σαρκοφάγου βάρους 30 τόνων που ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 20 μέρες στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο καθώς δεν περιείχε αυτό που πολλοί πίστευαν: τη σορό του Μ. Αλεξάνδρου!

Η γρανιτένια σαρκοφάγος περιέχει τους σκελετούς τριών πολεμιστών που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια μάχης.

Όπως ανακοίνωσε επισήμως σήμερα, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της σαρκοφάγου ο Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων Αιγύπτου Μουσταφά Ουαζίρι, αφενός «δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο», αφετέρου «περιείχε τους σκελετούς τριών πολεμιστών, εκ των οποίων ένας έφερε τραύμα από βέλος στο κρανίο».

Ο Μουσταφά Ουαζίρι τόνισε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί από πότε χρονολογείται η σαρκοφάγος, δηλαδή εάν ανήκει στην Πτολεμαϊκή Περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στην Ρωμαϊκή Περίοδο (30 π.Χ.-642 μ.Χ.). Προς το παρόν οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.

Ο Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων Αιγύπτου διασκέδασε επίσης τις εντυπώσεις από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «καταραμένη σαρκοφάγο που θα φέρει την κατάρα των Φαραώ στον κόσμο».