19 Ιούλιος 2018, 19:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2018, 19:08

Πεφταστέρια κατά παραγγελία από ιαπωνική εταιρεία!

  • Πεφταστέρια κατά παραγγελία από ιαπωνική εταιρεία!
    (Φωτ.: αρχείο NASA / Bill Dunford)

Γιαπωνέζικη start-up υπόσχεται ότι την άνοιξη του 2020 θα διοργανώσει μια θεαματική βροχή διαττόντων αστέρων πάνω από την πόλη της Χιροσίμας, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να προσελκύσει πελάτες από ολόκληρο τον κόσμο που θα θέλουν να απολαύσουν μια «κατά παραγγελία» βροχή από πεφταστέρια.

Η εταιρεία ALE με έδρα στο Τόκιο βάζει τις τελευταίες… πινελιές στην ανάπτυξη των δύο μικροδορυφόρων της που θα μεταφερθούν στο διάστημα το ερχόμενο έτος.

Οι μικροδορυφόροι, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, θα φέρουν 400 μπάλες με χημική σύσταση που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Όταν οι μπάλες αυτές, που επαρκούν για 20-30 εκδηλώσεις, έρθουν σε επαφή με την ατμόσφαιρα θα διαλυθούν και θα εκπέμψουν για μερικά δευτερόλεπτα μια πολύ έντονη λάμψη αντιδρώντας με τα μόρια του αέρα.

Τα πεφταστέρια κατά παραγγελία θα πρωτοεμφανιστούν στη Χιροσίμα λόγω του ήπιου κλίματος, της γεωγραφικής της θέσης και των πολιτιστικών της πλεονεκτημάτων. Η γιαπωνέζικη εταιρεία διαβεβαιώνει ότι αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να απολαύσουν το θέαμα. Η λάμψη τους θα είναι τόσο δυνατή που θα είναι ορατή ακόμα και από το Τόκιο, παρά τη φωτορύπανση.

Ωστόσο οι φιλοδοξίες της ALE και της προέδρου της, αστρονόμου Λένα Οκατζίμα είναι μεγαλύτερες. «Στόχος μας είναι ολόκληρος ο κόσμος, μιας και το απόθεμά μας σε διάττοντες αστέρες θα βρίσκεται στο διάστημα και θα μπορεί να διανεμηθεί παντού», τόνισε, ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει πόσο θα κοστίσει μια τόσο πολυτελής υπηρεσία ψυχαγωγίας.

Μακροπρόθεσμα η ALE εξετάζει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει τους δορυφόρους που θα βρίσκονται ήδη στο διάστημα και δεν θα είναι πλέον λειτουργικοί για να δημιουργήσει γιγάντιους διάττοντες αστέρες κατά την επαφή τους με την ατμόσφαιρα. Το κόστος ανάπτυξης, εκτόξευσης και λειτουργίας των δύο δορυφόρων υπολογίζεται στα 20 εκατ. δολάρια.