19 Ιούλιος 2018, 16:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2018, 16:50

Ελλάδα προς Ρωσία: Καλοδεχούμενος ο Λαβρόφ στην Αθήνα

  • Ελλάδα προς Ρωσία: Καλοδεχούμενος ο Λαβρόφ στην Αθήνα
    Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ σε παλαιότερη κοινή συνέντευξη Τύπου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα». Με αυτή τη φράση διπλωματικές πηγές επέλεξαν να σχολιάσουν την είδηση που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS και αφορά την ακύρωση της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην ελληνική πρωτεύουσα το φθινόπωρο. Η είδηση προέρχεται από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, ο οποίος τόνισε ότι αυτή δεν είναι η χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για μια επίσκεψη από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Οι ίδιες ελληνικές πηγές, πάντως, τόνιζαν ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ ήταν αυτός που διατύπωσε το αίτημα να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Ωστόσο μετά την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και την άρνηση εισόδου σε άλλους δύο επειδή θεωρήθηκε ότι προσπάθησαν να εμπλακούν στο Σκοπιανό, οι ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις έχουν μπει στον πάγο. Στο πλαίσιο αυτό ο Ρώσος πρέσβης επιβεβαίωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να απελάσει Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον αριθμό και την ημερομηνία απέλασης.

«Έχουμε ήδη ενημερώσει ότι θα προχωρήσουμε σε μέτρα κατά της απόφασης. Δεν γνωρίζω πότε, ποιος και πόσοι, αλλά θα υπάρξουν αντίποινα, όπως γίνεται φυσικά συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέι Μασλόφ.

Χθες υπήρξε ανταλλαγή αιχμηρών ανακοινώσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας. Η Μόσχα κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για «βρόμικη πρόκληση», ενώ η Αθήνα τονίζει ότι είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί για πιέσεις τρίτων στην απόφασή της να προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος των διπλωματών.