21 Ιούλιος 2018, 19:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2018, 17:37

Επικίνδυνα για την υγεία τα τατουάζ με μαύρη χένα

  • Επικίνδυνα για την υγεία τα τατουάζ με μαύρη χένα
    (Φωτ.: pixabay.com)

Τα δημοφιλή τατουάζ από μαύρη χένα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, συνιστούν μια σοβαρή και επαναλαμβανόμενη απειλή για την υγεία των πολιτών, διότι είναι δυνατό να προκαλέσουν έντονες αλλεργικές αντιδράσεις. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, «για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις.

»Για σοβαρά περιστατικά χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα, ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το τατουάζ μαύρης χένας μπορεί να προκαλέσει και ανεπιθύμητες συνέπειες, μη αναστρέψιμες για το υπόλοιπο της ζωής του καταναλωτή, όπως «μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική, εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας». Αναφέρουν, ακόμη, πως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, με μόνιμη βλάβη, είναι συχνό φαινόμενο μετά την εφαρμογή του τατουάζ. Μάλιστα, τα συμπτώματα εμφανίζονται έπειτα από τρεις έως δώδεκα ημέρες.

Πώς ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χένας από εκείνο της μαύρης;
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα προσωρινά αυτά τατουάζ, που αντιγράφουν τα «φυλετικά (tribal) τατουάζ», είναι πολύ δημοφιλή στη νεολαία. «Στις μέρες μας το κοκκινοκάστανο χρώμα που αφήνει στο δέρμα η φυσική χένα δεν είναι αρεστό, σε αντίθεση με τα προσωρινά τατουάζ από μαύρη χένα, που είναι πολύ δημοφιλή. Αυτή ακριβώς η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, όπως και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους, οδηγούν τους καλλιτέχνες να παραβλέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, από τα τατουάζ μαύρης χένας».


(Φωτ.: pixabay.com)

Το χρώμα της πάστας με φυσική χένα κυμαίνεται από πράσινο-καφέ μέχρι καφέ. Αν το χρώμα της πάστας που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες-δημιουργοί των τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε πιθανότατα έχουν προστεθεί στην πάστα χρωστικές. «Ζητάμε πληροφορίες για την προέλευση της πάστας χένας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών, για να διαπιστωθεί το είδος της πάστας.

Αν οι καλλιτέχνες-δημιουργοί δεν είναι σε θέση να μας δώσουν ακριβή πληροφόρηση για το προϊόν τους, τότε αποφεύγουμε το τατουάζ» αναφέρουν οι ειδικοί.

«Αν μας πουν ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάστα από το σημείο εφαρμογής μετά από πάροδο μίας μόνον ώρας και θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε πρόκειται σίγουρα για μαύρη χένα. Η φυσική χένα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο» συνεχίζει η ανακοίνωση, και καταλήγει: «Η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφεύγουμε εντελώς το τατουάζ μαύρης χένας».

  • Με πληροφορίες από το organiclife.gr