19 Ιούλιος 2018, 14:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2018, 22:09

Χαρακόπουλος στο ΚΚΕ: Τεκμηριωμένες οι σταλινικές διώξεις των Ποντίων

  • Χαρακόπουλος στο ΚΚΕ: Τεκμηριωμένες οι σταλινικές διώξεις των Ποντίων
    Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο πανηγύρι της Αετοράχης (φωτ.: maximos.gr)

Φωτιές φαίνεται ότι άναψε ο σύντομος χαιρετισμός του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο πανηγύρι της Αετοράχης Ελασσόνας που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 20 μέρες. Ο βουλευτής Λάρισας και αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε στις σταλινικές διώξεις των Ελλήνων του Πόντου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του δρ Κοινωνιολογίας Κώστα Σαχινίδη, ο οποίος τον κατηγόρησε για ιδεοληψίες και ότι οδηγεί την κοινωνία πίσω στα ψυχροπολεμικά χρόνια.

Στη συνέχεια εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΚΟΒ Αραδοσιβίων-Αετοράχης του ΚΚΕ στην οποία τονίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι και Έλληνες του Πόντου βρήκαν καταφύγιο στο έδαφος της σοβιετικής Ρωσίας. «Καμία αντίρρηση επ’ αυτού», σημειώνει στη δική του ανακοίνωση ο βουλευτής, τονίζοντας, όμως, ότι ο Περισσός τον κατηγορεί ότι είναι γνήσιος υπερασπιστής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος απάντησε και στον Κώστα Σαχινίδη, υπογραμμίζει ότι υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία και γνωστά τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι την περίοδο 1937-1949 οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης υπέστησαν διώξεις. Η αποκαλούμενη «Ελληνική Επιχείρηση», αναφέρει, έγινε στη Μαριούπολη, στην Κριμαία και σε περιοχές της νότιας Ρωσίας και κριτήριο ήταν η καταγωγή.

Επιπλέον, ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι την περίοδο 1921-1922 οι Σοβιετικοί έδωσαν χρήματα, οπλισμό και στρατιωτικούς συμβούλους στο στρατό του Μουσταφά Κεμάλ.

Η ανακοίνωση του βουλευτή με καταγωγή από την Καππαδοκία καταλήγει με την επισήμανση ότι «μιλώντας για τις αμαρτίες των σοβιετικών δεν σημαίνει ότι δίνουμε άφεση αμαρτιών στις συμπεριφορές των δυτικών απέναντι στο σφαγιαζόμενο χριστιανικό στοιχείο της Μικράς Ασίας».