19 Ιούλιος 2018, 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2018, 17:16

Το πιο γνωστό πανηγύρι στον Πόντο γίνεται στο παρχάρι της Κατίρκαγιας

  • Το πιο γνωστό πανηγύρι στον Πόντο γίνεται στο παρχάρι της Κατίρκαγιας
    (Φωτ.: Μιχάλης Καϊκουνίδης)

Το πιο γνωστό και τουριστικό γεγονός του καλοκαιριού στον Πόντο είναι αναμφισβήτητα το θρυλικό πανηγύρι στο παρχάρι της Κατίρκαγιας (τουρκικά: Kadırga) στην Τόνια, σε υψόμετρο 2.000 μ., στα σύνορα της Τραπεζούντας με την Αργυρούπολη. Πραγματοποιείται κάθε τρίτη Παρασκευή του Ιουλίου (φέτος στις 20 του μήνα) και συρρέουν μαζικά οι μόνιμοι κάτοικοι Τραπεζούντας και Κωνσταντινούπολης καθώς το πανηγύρι αποτελεί το ιδανικό σημείο συνάντησης και για τους εξισλαμισμένους Έλληνες που μιλούν ακόμη την ποντιακή διάλεκτο.

Πολλοί το πανηγύρι της Κατίρκαγιας, που τις περισσότερες φορές παίρνει εκστατικές διαστάσεις, το ταυτίζουν με τη γιορτή του Προφήτη Ηλία.

Το γεγονός θυμίζει κατά πολύ τον κύκλο ζωής των Ελλήνων του Πόντου πριν από τον ξεριζωμό. Τότε που οι Πόντιοι παρέμεναν στα παρχάρια κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και ποντιακά γλέντια διοργανώνονταν σε μια προσπάθεια συλλογικής διασκέδασης και ολιγόωρης παύσης των εργασιών.

Μακριά από την... πίστα (όπου οι σκοποί είναι αυστηρά τίκ’ διπλό και τρομαχτόν) και την έντονη μουσική, στήνονται πάγκοι που πουλάνε κυριολεκτικά τα πάντα αναβιώνοντας το έθιμο του παζαριού.