19 Ιούλιος 2018, 10:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2018, 10:29

Μάχη στα Σκόπια για το δημοψήφισμα σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • Μάχη στα Σκόπια για το δημοψήφισμα σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών
    Στιγμιότυπο από τη διευρυμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια (φωτ.: Boris Grdanoski)

Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην πΓΔΜ ανάβει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια. Χθες ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, τίναξε στον αέρα τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποχωρώντας από τη διαδικασία.

Αιτία για την αποχώρηση ήταν η απόφαση του Ζόραν Ζάεφ να διευρύνει τη σύσκεψη και να καλέσει δώδεκα αρχηγούς κομμάτων.

Έτσι, κατόπιν αιτήματος του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα, αλλά με τη συμμετοχή μόνο τεσσάρων πολιτικών αρχηγών. Οι δύο εκπροσωπούν τα μεγαλύτερα σλαβικά και οι άλλοι δύο τα μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα. Βέβαια μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να έκανε το… χατίρι του αρχηγού του VMRO-DPMNE και να συγκάλεσε νέα σύσκεψη, ωστόσο του καταλόγισε ανευθυνότητα και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να πολεμήσει σκληρά για το δημοψήφισμα. Ο Ζόραν Ζάεφ επιθυμεί να συνδέσει το ερώτημα με την ευρωατλαντική αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας προκειμένου να το κάνει δελεαστικό, ενώ το VMRO-DPMNE επιθυμεί το ερώτημα να είναι πιο απλό, δηλαδή οι πολίτες να ταχθούν υπέρ ή κατά της συμφωνίας. Για να είναι έγκυρο ένα δημοψήφισμα στην πΓΔΜ απαιτείται το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%.