18 Ιούλιος 2018, 23:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2018, 23:10

Μπουσάτι: Η συμφωνία με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση συνόρων

  • Μπουσάτι: Η συμφωνία με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση συνόρων
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βρίσκεται η Αλβανία για τα σύνορα, ωστόσο δεν προβλέπεται αλλαγή σε αυτά, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι. Οι δηλώσεις προ ημερών του Γιοχάνες Χαν προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον Αλβανό πολιτικό να δίνει το περίγραμμα των συζητήσεων με την Ελλάδα.

«Δεν είναι μια διαδικασία που στοχεύει στην αναδιάρθρωση των συνόρων. Όλοι οι διεθνείς κανόνες ρυθμίζουν αυτό το ζήτημα. Έχουμε συμφωνίες για τα σύνορα με όλες τις γειτονικές χώρες και θα θέλαμε να κάνουμε το ίδιο με την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, σύμφωνα με το IBNA.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έδωσε, ούτε προσδιόρισε χρονικά την επίτευξη της συμφωνίας με την Αθήνα.

Ωστόσο, κατηγόρησε την αλβανική αντιπολίτευση ότι παραπληροφορεί την κοινή γνώμη για το θέμα. «Είμαστε αποφασισμένοι να το βάλουμε μπροστά και να διευθετήσουμε όλα τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα με την Ελλάδα», τόνισε.

Τέλος, όσον αφορά στον ρόλο που έχει ο πρόεδρος της χώρας στη διαδικασία, ο Ντιτμίρ Μπουσάτι εξήγησε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος για κάθε γύρο των συνομιλιών. «Αν και δεν ζητείται από τον νόμο, το υπουργείο Εξωτερικών ετοίμασε μια έκθεση για τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό. Μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις, θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συμφωνίας», διευκρίνισε.