18 Ιούλιος 2018, 21:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2018, 21:05

Συνεργασία ΑΠΘ με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

  • Παιδεία: Σε ανοιχτή διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου
    Αλλαγές και στον τρόπο εκλογής των πρυτανικών Αρχών προτείνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας (φωτ.: auth.gr)

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, για μια σειρά από κοινές δράσεις. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νικόλαος Μαργαρόπουλος.

Οι δύο φορείς συμφώνησαν στη συνδιοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, εργαστηρίων, συνεδρίων, θερινών σχολείων, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, καθώς και την ενίσχυση και την υποστήριξη των επιστημονικών, μουσειολογικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, μέσω συνεργασιών με τα αρμόδια τμήματα του ΑΠΘ.

Προβλέπεται ακόμα η αξιοποίηση της Δομής Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ για την οργάνωση προγραμμάτων, η πρόσβαση των φοιτητών του ΑΠΘ στις ηλεκτρονικές πηγές, στις βάσεις δεδομένων και στη βιβλιοθήκη του ΙΜΜΑ, η προκήρυξη φοιτητικών διαγωνισμών σχετικών με θέματα σχετικού ενδιαφέροντος κ.ά.

Μεταξύ των επιδιωκόμενων συνεργασιών περιλαμβάνεται η προκήρυξη εξειδικευμένων διδακτορικών ή μεταδιδακτορικών υποτροφιών από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, καθώς και η διεξαγωγή πρακτικής άσκησης φοιτητών σε υπηρεσίες του ΙΜΜΑ, με παράλληλη εκπόνηση εργασιών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Περικλής Μήτκας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το Ερευνητικό Κέντρο του ΙΜΜΑ αποτελεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους χώρους άσκησης προπτυχιακών φοιτητών και για τον λόγο αυτό έχει βραβευτεί από το ΑΠΘ.

Ανακοίνωσε πως το ΑΠΘ από τη μεριά του, θα εγκαινιάσει τη νέα αυτή φάση συνεργασίας, υποστηρίζοντας το ερευνητικό έργο του ΙΜΜΑ στο πεδίο της νεότερης ιστορίας με την προκήρυξη μιας ετήσιας μεταδιδακτορικής υποτροφίας μέσω του ΕΛΚΕ, όπως προβλέπεται και από το σύμφωνο.

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Μαργαρόπουλος υπογράμμισε ότι το ΙΜΜΑ για πολλά χρόνια αντλεί από την εμπειρία, τη ζωντάνια και την επιστημονική καθοδήγηση του ΑΠΘ. Ευχαρίστησε τον πρύτανη για την εξαγγελία της μεταδιδακτορικής υποτροφίας και εξέφρασε την ελπίδα πως το παράδειγμα αυτό του ΑΠΘ θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και άλλοι χορηγοί, όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν την ενίσχυση νέων επιστημόνων μέσα από διαφανείς διαδικασίες και τη συνεισφορά τους στο έργο ενός δυναμικού Μουσείου.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.