18 Ιούλιος 2018, 20:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2018, 22:35

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δέχτηκε μεγάλη πίεση για τις απελάσεις

  • ΥΠΕΞ Ρωσίας: Πύραυλοι των ΗΠΑ στα σύνορά μας θα προκαλέσουν την «κρίση της Κούβας»
    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στη Μόσχα (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Πιέσεις δέχτηκε η Ελλάδα για να προχωρήσει στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Μόσχα στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, που θα αντανακλούσε την επιθυμία των δύο λαών, ωστόσο, αυτό δεν συνέβη.

«Η Μόσχα θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, καθώς τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση», ανέφερε.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε παράλογες τις δηλώσεις ότι ο Σεργκέι Λαβροφ απείλησε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μαρία Ζαχάροβα επισήμανε επίσης πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τους Ρώσους εταίρους του έτσι ώστε, όπως τόνισε, «να μην παρασύρεται σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς τον έσυρε η ελληνική πλευρά. Κατανοούμε απόλυτα ότι η πίεση, στην οποία εκτέθηκε η Ελλάδα, ήταν η μεγαλύτερη».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δυστυχώς, βέβαια, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν είναι χωρίς συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».

Σε σχέση με την συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, υπογράμμισε ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών. Αυτό όμως δεν συνέβη. Η συμφωνία οδήγησε σε βαθιά διάσπαση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ. Προφανώς απέχει από την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Είναι μέσο που εξυπηρετεί αποκλειστικά την επίσπευση του σχεδίου για ένταξη της πΓΔΜ στο NATO».

Τέλος, σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι «είμαστε μπερδεμένοι από τη δήλωση ότι κάποιοι επιχειρηματίες που συμπαθούν τη Ρωσία υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του. Αυτό είναι ακόμα ένα κομμάτι αβάσιμων κατηγοριών κατά της Μόσχας. Όλα αυτά είναι προφανώς απαραίτητα για έναν στόχο, την πυροδότηση της αντιρωσικής υστερίας. Είναι φανερό ότι για ακόμα μία φορά δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς και τίποτα δεν θα παρουσιαστεί επίσης, αλλιώς θα είχαν ήδη εμφανιστεί».

  • ΠΗΓΗ: sputniknews.gr.