18 Ιούλιος 2018, 20:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2018, 08:43

Αποκαλύπτονται τα μυστικά της μαύρης σαρκοφάγου της Αλεξάνδρειας

  • Αποκαλύπτονται τα μυστικά της μαύρης σαρκοφάγου της Αλεξάνδρειας
    (Φωτ.: EPA / Egyptian Ministry Of Antiquitie)

Η σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη που αποκαλύφθηκε τυχαία στην Αλεξάνδρεια ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα μυστικά της. Το εύρημα έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για το ποια μπορεί να είναι η ταυτότητα του νεκρού. Εξάλλου, δίπλα της βρέθηκε και μια προτομή από αλάβαστρο, που ίσως απεικονίζει το πρόσωπο του νεκρού.

Η γρανιτένια σαρκοφάγος ανήκει σε ιερέα όχι σε βασιλιά ή αυτοκράτορα, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουσταφά Βάζιρι.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μουσταφά Βάζιρι, ανέφερε ότι το εύρημα ανήκει πιθανότατα σε ιερέα καθώς δεν φέρει επιγραφή, ενώ σχολίασε ακόμη τις φήμες ότι το άνοιγμα της σαρκοφάγου θα φέρει την «κατάρα των Φαραώ» στον κόσμο. Ο τάφος χρονολογείται από την περίοδο των Πτολεμαίων και θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.

Οι αρχές προσπαθούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο για τη μετακίνηση και το άνοιγμα της σαρκοφάγου, καθώς θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει ανακαλυφθεί στην Αλεξάνδρεια. Συγκεκριμένα, έχει ύψος 185 εκατοστά, μήκος 265 εκ. και πλάτος 165 εκ., ενώ ζυγίζει 30 τόνους.

Ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα της σαρκοφάγου υπάρχει ένα στρώμα κονιάματος, το οποίο υποδηλώνει ότι δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε, σύμφωνα με τον δρ. Αϊμάν Ασμάουϊ επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Όταν οι αρχές καταλήξουν στον τρόπο που θα ανοίξουν τη σαρκοφάγο, τότε θα αποκαλυφθούν τα μυστικά της, όπως και το όνομα του νεκρού, με το ενδιαφέρον των ΜΜΕ παγκοσμίως να είναι μεγάλο.