18 Ιούλιος 2018, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2018, 16:47

Τα 12 παιδιά της Ταϊλάνδης συγκλονίζουν: Πίναμε μόνο νερό της βροχής

  • Τα 12 παιδιά της Ταϊλάνδης συγκλονίζουν: Πίναμε μόνο νερό της βροχής
    (Φωτ.: EPA / Pongmanat Tasiri)

Απάντησαν σε αυστηρά προκαθορισμένες ερωτήσεις και περιέγραψαν όσα βίωσαν επί 17 ημέρες μέσα στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης. Τα 12 αγόρια ηλικίας από 11 έως 16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους, εθνικοί ήρωες στη χώρα τους, βγήκαν σήμερα από το νοσοκομείο και παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου η οποία μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή τους και την έκαναν χαμογελώντας και φορώντας τις φανέλες των «Αγριόχοιρων», της ποδοσφαιρικής τους ομάδας.

Οι διασωθέντες απόψε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ τις επόμενες ημέρες με την άδεια του καθεστώτος θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν τους.

Σύμφωνα με τον προπονητή, τα αγόρια, που έχουν όνειρο να γίνουν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του δύτη που έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση διάσωσης – μάλιστα είχαν μαζί τους και ένα ζωγραφισμένο πορτρέτο του αδικοχαμένου άνδρα. Ακόμα, ο 25χρονος διευκρίνισε ότι η σειρά απεγκλωβισμού δεν είχε να κάνει με τη δύναμη ή την αδυναμία των παιδιών. Επιπλέον διέψευσε ότι δεν γνώριζαν καθόλου κολύμπι.

Οι «Αγριόχοιροι» δεν είχαν μαζί τους τρόφιμα και έτσι για εννέα ημέρες έπιναν το νερό της βροχής από τους σταλακτίτες. Το θαύμα της διάσωσης περιέγραψε ο 14χρονος Αντούλ Σαμ-Ον, ο οποίος μιλά αγγλικά και είναι αυτός που συνεννοήθηκε με τους Βρετανούς δύτες που τους εντόπισαν στις 2 Ιουλίου. «Ήταν μαγικό. Έπρεπε να σκεφτώ πολύ προτού απαντήσω στις ερωτήσεις τους τους», τόνισε. Αυτή ήταν η στιγμή που σήμανε την αρχή της επιχείρησης απεγκλωβισμού.

«Φοβόμουν ότι δεν θα επέστρεφα στο σπίτι μου, ότι θα με μάλωνε η μητέρα μου», ανέφερε ένα άλλο παιδί, ενώ ο 25χρονος προπονητής σημείωσε ότι προσπάθησαν να βγουν σκάβοντας.

Μετά την περιπέτειά τους τα αγόρια έχουν πάρει κατά μέσο όρο τρία κιλά. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων είναι καλά, ενώ την τελευταία βραδιά τους πριν από το εξιτήριο συμμετείχαν «σε ασκήσεις τόνωσης αυτοπεποίθησης», σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου.