18 Ιούλιος 2018, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2018, 15:10

Πρόστιμο-μαμούθ 4,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ στη Google

  • Τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2017
    (Φωτ.: EPA / Boris Roessler)

Ένα νέο πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, επέβαλε η Κομισιόν στη Google, καθώς η αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός εκμεταλλεύτηκε την κυριαρχία του επί του λειτουργικού συστήματος Android σε κινητά και τάμπλετ. Έπειτα από έρευνα που κράτησε τρία χρόνια –και η οποία θεωρείται ως η πιο σημαντική από τις τρεις που έχουν διεξαχθεί στην Ευρώπη για τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης–, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των ανταγωνιστών της.

Πέρσι είχε επιβληθεί στη Google πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στο διαδίκτυο. Το νέο πρόστιμο είναι ρεκόρ στις κυρώσεις για μονοπωλιακές παραβάσεις.

Η Κομισιόν στο σκεπτικό της νέας της απόφασης αναφέρει ότι από το 2011 η Google έχει επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και σε εταιρείες εκμετάλλευσης mobile internet με σκοπό να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στη γενική διαδικτυακή αναζήτηση. Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ εξήγησε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες των συσκευών Android θα κατευθυνθούν στη μηχανή αναζήτησής της. «Οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Πλέον η Google καλείται από την Κομισιόν να θέσει οριστικά τέλος σε αυτήν την πρακτική εντός 90 ημέρων, διαφορετικά είναι αντιμέτωπη με επιπλέον χρηματικό πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της μητρικής εταιρείας Alphabet.