18 Ιούλιος 2018, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2018, 11:55

Προσοχή στη «νόσο των κλιματιστικών» από την οποία πέθανε ο Μάνος Αντώναρος

  • Προσοχή στη «νόσο των κλιματιστικών» από την οποία πέθανε ο Μάνος Αντώναρος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στα 62 του χρόνια έφυγε την περασμένη εβδομάδα από τη ζωή ο δημοσιογράφος Μάνος Αντώναρος χτυπημένος από τη «νόσο των λεγεωνάριων», ή και «νόσο των κλιματιστικών». Έχοντας προσβληθεί από το βακτήριο της λεγιονέλλας (legionella) κατέληξε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού με κύρια συμπτώματα τον πυρετό και την έντονη αδυναμία.

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών παρουσιάζεται αύξηση των μολύνσεων από το συγκεκριμένο βακτήριο που προκαλεί μια πολύ σοβαρή μορφή πνευμονίας.

Η λεγόμενη νόσος των λεγεωνάριων δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής αλλά μέσω του αέρα που εισπνέεται, γι’ αυτό και υπεύθυνη θεωρείται η κακή ή ελλιπής συντήρηση των μονάδων που έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση των επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό τους. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Στους ασθενείς χορηγούνται αντιβιοτικά, ωστόσο το βακτήριο μπορεί να επιμένει και μετά τη θεραπεία.

Η νόσος αναπτύσσεται συνήθως δύο με δέκα ημέρες από την έκθεση του ατόμου στη λεγιονέλλα. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, ο μυϊκός πόνος, τα ρίγη και ο πολύ υψηλός πυρετός. Αυτή είναι η ήπια μορφή της νόσου, γνωστή και ως πυρετός Pontiac. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει θεραπεία μετά τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει και βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ναυτία, εμετό, διάρροια, ακόμα και σύγχυση.

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

  • Με πληροφορίες από mayoclinic.org.