19 Ιούλιος 2018, 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2018, 09:00

Μνημείο για τον Αυστραλό που έσωσε 108.000 επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων

  • Μνημείο για τον Αυστραλό που έσωσε 108.000 επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων
    (Φωτ.: neoskosmos.com)

Με τη συγκέντρωση 7.500 δολαρίων Αυστραλίας για την ανέγερση μνημείου στο Μπαλαράτ προς τιμήν του μεγάλου ανθρωπιστή Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, του Αυστραλού στρατιωτικού που έσωσε από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες 108.000 επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γιορτή της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με σκοπό να γιορταστεί η 12η επέτειος λειτουργίας του φορέα.

Η πρόεδρος της Μέριμνας Λίτσα Αθανασιάδη ανέφερε στον εναρκτήριο λόγο της πως οι υποψήφιοι καλλιτέχνες για την ανέγερση του μνημείου είναι τρεις από τους οποίους θα επιλεγεί ένας, και τα προσχέδια θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Την όλη προσπάθεια στηρίζουν ακόμα ο Δήμος Μπαλαράτ, το Μπαλαράτ RSL και η Ποντιακή Εστία.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, το μνημείο θα απεικονίζει τον Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ στην πιο χαρακτηριστική στάση του: προσφέροντας περίθαλψη σε ένα μικρό προσφυγόπουλο. Φιλοδοξία της Μέριμνας είναι μέσω του μνημείου να δημιουργηθεί μια μόνιμη κληρονομιά που θα ενημερώνει τις μελλοντικές γενιές για τη δράση του μεγάλου αυτού άνδρα που έσωσε τη ζωή τόσο πολλών συνανθρώπων του.