18 Ιούλιος 2018, 10:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2018, 09:52

Η Μέι απειλεί με πρόωρες εκλογές τους αντάρτες των Συντηρητικών

  • Brexit: Εγκρίθηκε η «νέα στρατηγική» που ίσως οδηγήσει στην αναβολή του
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Στη δίνη του Brexit βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, η οποία βιώνει μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της. Σύμφωνα με τους Times, η Τερέζα Μέι απείλησε τους αντάρτες του Συντηρητικού Κόμματος με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εάν αντιταχθούν στα σχέδια της για την τελωνειακή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η προειδοποίηση δόθηκε στους Τόρις που είναι υπέρ της ΕΕ λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία που έγινε χθες για την τελωνειακή σχέση.

Η Τερέζα Μέι γλίτωσε μόλις και μετά βίας μια ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς η τροπολογία πήρε 307 θετικές και 301 αρνητικές ψήφους. Το κείμενο προβλέπει ότι εάν η Μεγάλη Βρετανία δεν έρθει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το εμπόριο έως τις 21 Ιανουαρίου 2019 τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για την τελωνειακή σύνδεση.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις: Πέρσι τον Μάιο ήταν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το 2016 οι Βρετανοί ψήφισαν για το Brexit, το 2015 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές και το 2014 έγινε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.