18 Ιούλιος 2018, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2018, 14:46

Μετά τα μπάνια οι κυβερνητικές παροχές – Φιέστες και στο βάθος εκλογές

  • Μετά τα μπάνια οι κυβερνητικές παροχές – Φιέστες και στο βάθος εκλογές
    Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην Κουμουνδούρου, πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Κάντε κανένα μπάνιο». Αυτή ήταν η προτροπή του πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν τι έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Οι πληροφορίες για τα κυβερνητικά σχέδια (από τις εκδηλώσεις για την έξοδο από το μνημόνιο μέχρι τις εξαγγελίες από τη ΔΕΘ) δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο των εκλογών.

Η χθεσινή συνεδρίαση κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στο τέλος Αυγούστου η Κεντρική Επιτροπή.

Ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι «συζητήθηκαν τα πάντα», ωστόσο άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας επέμειναν ότι η συζήτηση αφορούσε κυρίως την ελληνική οικονομία και όχι το θέμα των εκλογών για το οποίο επαναλάμβαναν ότι «θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Κατά συνέπεια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται κατηγορηματικά τονίζοντας ότι επί τάπητος δεν βρέθηκαν ούτε οι ελληνορωσικές σχέσεις, ούτε οι αποκαλύψεις για την ασφαλιστική ενημερότητα του αδερφού του πρωθυπουργού, ούτε η Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε το κοινό μέλλον με τους ΑΝΕΛ, ούτε το προεκλογικό κλίμα και η γενικότερη αντιπαράθεση με τη ΝΔ.

Αντίθετα, πηγές που μίλησαν στη Ναυτεμπορική σημείωσαν ότι συζητήθηκαν οι στοχευμένες παρεμβάσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση υπέρ των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, χωρίς να υπερβεί τις δεσμεύσεις της για σφιχτή δημοσιονομική διαχείριση τα επόμενα χρόνια. Φυσικά στο επίκεντρο ήταν και η ΔΕΘ μιας και το πακέτο παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Θεσσαλονίκη. Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένονται πολλές συσκέψεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις και οι παροχές.

Ωστόσο, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στρέψει το ενδιαφέρον μακριά από τις πρόωρες κάλπες ουσιαστικά «ακυρώνεται» από την κυβερνητική ατζέντα, καθώς οι «παρεμβάσεις υπέρ μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων» δεν θεωρούνται τίποτε άλλο από προεκλογικό πακέτο. Το προεκλογικό κλίμα ενισχύεται από τις φιέστες για την έξοδο από τα μνημόνια, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες που ούτε διαψεύδονται ούτε επιβεβαιώνονται, θα γίνουν κυρίως στο Καστελόριζο και στην Πνύκα. Ειδικά η δεύτερη επετειακή εκδήλωση θεωρείται ότι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου παρουσία προσωπικοτήτων από το εξωτερικό.