17 Ιούλιος 2018, 19:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2018, 21:06

Επίτροπος Χαν: Τα Σκόπια έχουν ραντεβού με την ιστορία

  • Επίτροπος Χαν: Τα Σκόπια έχουν ραντεβού με την ιστορία
    (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Στα Σκόπια βρέθηκε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, καθώς ξεκινά για την πΓΔΜ η διαδικασία τεχνικής εξέτασης για την αξιολόγηση της ετοιμότητας της χώρας να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2019.

«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο», ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου των Σκοπίων.

Ως ραντεβού με την ιστορία χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Ας στρωθούμε στη δουλειά. Έχουμε ραντεβού με την ιστορία και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο. Είμαστε στην πολύ αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η ενότητα σχετικά με τον εθνικό στρατηγικό στόχο. Έχετε μία μοναδική ευκαιρία να γεφυρώσετε όλες τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της κοινωνίας» υπογράμμισε ο Γιοχάνες Χαν.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη της πΓΔΜ να εστιάσει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ιδίως στη δικαιοσύνη, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τη δημόσια διοίκηση. Αναφερόμενος και στο ζήτημα της ονομασίας και τη συμφωνία με την Ελλάδα, επισήμανε τη σημασία της ολοκλήρωσης των προϋποθέσεων που προβλέπονται. «Το δημοψήφισμα αποτελεί μία σημαντική στιγμή για το μέλλον της χώρας», τόνισε.

Λίγες ώρες αργότερα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Αλβανίας, την προέτρεψε να ξεκινήσει δουλειά όσο το δυνατόν συντομότερα. «Μην χάσετε ούτε μια μέρα, παράξτε αποτελέσματα για να αποτινάξετε κάθε αμφιβολία», υπογράμμισε εκκινώντας τη διαδικασία ελέγχου της ετοιμότητας της χώρας για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, τον Ιούνιο του 2019.