17 Ιούλιος 2018, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2018, 15:24

Νέα στοιχεία για την πήλινη πλάκα με τους στίχους της Οδύσσειας

  • Νέα στοιχεία για την πήλινη πλάκα με τους στίχους της Οδύσσειας
    Αριστερά ολόκληρη η πήλινη πλάκα και δεξιά λεπτομέρειες από την επιφάνειά της (φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Περισσότερα στοιχεία, αλλά και διευκρινίσεις, σχετικά με την ιδιαίτερη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ολυμπία έδωσε η ερευνητική ομάδα που πραγματοποιεί ανασκαφές σε θέση με ρωμαϊκά κατάλοιπα, σε μικρή απόσταση από το ιερό. Η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε η πήλινη πλάκα πάνω στην οποία έχουν χαραχτεί οι πρώτοι 13 στίχοι από τη ραψωδία ξ της Οδύσσειας οδήγησε τους ανασκαφείς στο να υπογραμμίσουν ότι θα πρόκειται όντως για το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα μόνο εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση.

Επιπλέον τονίζουν ότι η μοναδικότητα του ευρήματος έχει να κάνει με το ότι για πρώτη φορά εντοπίζονται στίχοι του ομηρικού έπους σε πλάκα, ενώ σημειώνουν ότι πρόκειται για τους παλαιότερους σωζόμενους από τη συγκεκριμένη ραψωδία, την ξ.

Πλέον η ερευνητική ομάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να εντόπισαν το αρχαιότερο κείμενο ομηρικών επών που έχει βρεθεί στον ελληνικό χώρο, πλην οστράκων με έναν ή δύο στίχους. «Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε την επιφύλαξη που διατυπώθηκε ήδη από την πρώτη ανακοίνωση ότι όλα τα ανωτέρω αποτελούν τις πρώτες εκτιμήσεις μας και δεν πρόκειται για την τελική δημοσίευση της επιγραφής, η οποία θα ακολουθήσει σε εύλογο διάστημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.