17 Ιούλιος 2018, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2018, 13:41

Φάκελος της Κύπρου: Τα ντοκουμέντα της προδοσίας

  • Φάκελος της Κύπρου: Τα ντοκουμέντα της προδοσίας

Η κυπριακή τραγωδία αποκαλύπτεται και αναβιώνει μέσα από τα ντοκουμέντα του πορίσματος για τον Φάκελο της Κύπρου, όπως αυτό αποτυπώθηκε μέσα από στοιχεία και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου την περίοδο 2006-2011. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 ήταν η κορυφή του παγόβουνου μιας μακροχρόνια σχεδιαζόμενης προδοσίας εις βάρος της Κύπρου.

Μιας προδοσίας η οποία εξυπηρέτησε την τουρκική πολιτική στο νησί, διαμέσου της εγκληματικά και ενίοτε συνειδητά αφελούς στάσης της στρατιωτικής Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄.

Με αφορμή τις θλιβερές επετείους του διπλού εγκλήματος του 1974, του πραξικοπήματος και της εισβολής, η ΕΔΕΚ διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, για παρουσίαση των στοιχείων που δημοσιεύονται στο πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου. Κύριος ομιλητής των εκδηλώσεων ο Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το έργο του Φακέλου της Κύπρου την περίοδο 2006-2011. 

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο Μ. Σιζόπουλος ανέλυσε την τουρκική πολιτική όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του 1950 στη βάση των εκθέσεων του Νιχάτ Ερίμ που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 1956, καθώς και σχετικών εγγράφων-ντοκουμέντων που βρίσκονται στην κατοχή του ομιλητή. Σύμφωνα με τις εκθέσεις το Γραφείο Ειδικού Πολέμου του τουρκικού στρατού ετοίμασε το σχέδιο για «επανάκτηση της Κύπρου», ώστε η Τουρκία να αποτρέψει τον θαλάσσιο αποκλεισμό από την Ελλάδα, να αποκτήσει θαλάσσια διέξοδο και να μετατραπεί σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. 

Η ενεργοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών κορυφώθηκε με την ένοπλη ανταρσία του Δεκεμβρίου του 1963, την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την Κυβέρνηση και τη δημιουργία αμιγώς τουρκοκυπριακών θυλάκων με τη βίαιη μετακίνηση σε αυτούς των Τουρκοκυπρίων. [...]

  • Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του «Φιλελεύθερου» ΕΔΩ