17 Ιούλιος 2018, 18:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2018, 13:55

Μοσχοβόλησε το Θρυλόριο ποντιακές λιχουδιές στο 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας! (φωτο)

  • Μοσχοβόλησε το Θρυλόριο ποντιακές λιχουδιές στο 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας! (φωτο)
    (Φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)
  • Μοσχοβόλησε το Θρυλόριο ποντιακές λιχουδιές στο 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας! (φωτο)
  • Μοσχοβόλησε το Θρυλόριο ποντιακές λιχουδιές στο 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας! (φωτο)
  • Μοσχοβόλησε το Θρυλόριο ποντιακές λιχουδιές στο 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας! (φωτο)
  • Μοσχοβόλησε το Θρυλόριο ποντιακές λιχουδιές στο 4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας! (φωτο)

Με στόχο την προβολή και ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής αξίας της ποντιακής κουζίνας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος διοργάνωσε το Σάββατο 14 Ιουλίου το «4ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» στην πλατεία του Θρυλορίου.

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 16 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα πραγματοποιώντας ένα γευστικό ταξίδι στη γη του Πόντου.

Η συγκεκριμένη δράση του Συλλόγου εντάσσεται στις πολυήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», και έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιοχής. «Διαπιστώνουμε ότι η ποντιακή κουζίνα αρχίζει να χάνεται στο πέρασμα του χρόνου, και θέλοντας να της δώσουμε ανάσα πνοής γεννήθηκε η ιδέα του διαγωνισμού. Απώτερος σκοπός μας είναι η μεταλαμπάδευση της ποντιακής διατροφής στις νεότερες γενιές» είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες στο pontos-news.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου.


Τα τρία ξυλάγγεια για τους νικητές

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού Δράμας «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Μωμόγεροι» Αγίου Μάρκου Κιλκίς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τοξοτών Ξάνθης, ο Ποντιακός Σύλλογος Σιταγρών Δράμας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας, ο Ποντιακός Σύλλογος Αργυρουπολιτών Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος», ο Ποντιακός Σύλλογος Κρυονερίου Καβάλας, ο Σύλλογος Ποντίων Λυδίας Καβάλας «Η Τραπεζούντα», η Ένωση Ποντίων Πολίχνης, ο Σύλλογος Ποντίων Μαυρόβατου Δράμας «Το Καρς», ο Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος», η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος» Αλεξανδρούπολης, αλλά υπήρξαν και πολλές ιδιωτικές συμμετοχές.

Το έργο της κριτικής επιτροπής αποδείχθηκε πολύ δύσκολο καθώς όλα τα πιάτα που παρασκευάστηκαν ήταν καλομαγειρεμένα και πολύ γευστικά.

Κάθε λογής περεσκία, χαψοκεφτέδες, χαψολάβασα, χαβίτσ', πισία, ωτία και πολλά άλλα ποντιακά εδέσματα έγιναν ανάρπαστα – ο κόσμος δεν ήξερε τι να πρωτοδοκιμάσει. Όσο για τους νικητές, το πρώτο βραβείο κέρδισε η Ελίφ Γιλντιρίμ με καταγωγή από τον Όφι Τραπεζούντας με το χαψοπίλαφο, τη δεύτερη θέση κέρδισαν οι γιοχάδες του Συλλόγου Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμόγεροι» και στην τρίτη θέση ήρθαν τα ντολμαδάκια με μαύρα λάχανα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας.

Ελένη Κάλλη

  • Φωτογραφίες: Μαρία Αποστολίδου.
Εκδηλωσεις