17 Ιούλιος 2018, 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2018, 11:54

Ρωσίδα συνελήφθη στις ΗΠΑ κατηγορούμενη για κατασκοπεία

  • Ρωσίδα συνελήφθη στις ΗΠΑ κατηγορούμενη για κατασκοπεία
    (Πηγή: Facebook)

Την ώρα που στο Ελσίνκι ο Ντόναλντ Τραμπ έδινε τα χέρια με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στις ΗΠΑ το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωνε ότι η 29χρονη Μαρία Μπούτινα που συνελήφθη την Κυριακή ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης. Η ρωσικής καταγωγής γυναίκα κατηγορείται ότι είχε αναπτύξει σχέσεις με Αμερικανούς πολίτες και ότι είχε παρεισφρήσει σε πολιτικές ομάδες.

Η ακρόαση της Μαρία Μπούτινα θα γίνει αύριο.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι η 29χρονη εργάστηκε υπό την καθοδήγηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου στη ρωσική κυβέρνηση, ο οποίος προηγουμένως ήταν μέλος του του νομοθετικού σώματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αργότερα έγινε κορυφαίος υπάλληλος της Κεντρικής Τράπεζας. Από τη μεριά του ο ειδικός πράκτορας του FBI Κέβιν Χέλσον σημείωσε ότι η Μαρία Μπούτινα προσπαθούσε να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκμεταλλευόμενη προσωπικές σχέσεις με πρόσωπο που είχε επιρροή στην αμερικανική πολιτική. Επιπλέον, θεωρείται ότι είχε επαφές με οργανισμό που προωθεί το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Ο δικηγόρος της αρνείται ότι ενεργούσε ως πράκτορας και ανέφερε στο NPR ότι το FBI τον Απρίλιο είχε ερευνήσει και πάλι το διαμέρισμά της. «Η ουσία της κατηγορίας είναι υπερβολική», τόνισε και σημείωσε ότι πριν από μερικούς μήνες η εντολέας του είχε καταθέσει οικειοθελώς ενώπιον τις αρμόδιας επιτροπής για τις υπηρεσίες πληροφοριών, και ότι αν της είχε ζητηθεί θα είχε προσκομίσει μαρτυρίες και έγγραφα.