16 Ιούλιος 2018, 21:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2018, 20:47

Τουρκία: Αντιτρομοκρατικός νόμος μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

  • Τουρκία: Αντιτρομοκρατικός νόμος μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης
    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ (φωτ.: EPA / Bax Lindhardt)

Την Τετάρτη αναμένεται να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από δύο χρόνια στην Τουρκία, ωστόσο οι ελευθερίες των πολιτών δεν θα αποκατασταθούν. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατέθεσε σήμερα ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που στοχεύει στην ενίσχυση των εξουσιών των αρχών.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε στον πρόεδρο του κοινοβουλίου και αναμένεται να συζητηθεί από τους βουλευτές προσεχώς.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, στο κείμενο προτείνεται, μεταξύ άλλων, να εξουσιοδοτούνται οι τοπικές αρχές στο να περιορίζουν τις μετακινήσεις προσώπων που κρίνονται ότι θέτουν απειλή «στη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια» ή ακόμα και να παρατείνουν τη διάρκεια κράτησης των υπόπτων.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Μπουλέντ Τουράν εξήγησε ότι το νομοσχέδιο, που απαρτίζεται από 28 άρθρα, διαβιβάστηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα ήθελε να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 και παρέμεινε σε ισχύ για σχεδόν δύο χρόνια, αναμένεται να αρθεί την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αυτά τα δύο χρόνια, σχεδόν 80.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στις φυλακές και περισσότεροι από 150.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα λήξει εντός ολίγων ημερών. Εντούτοις, το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει ότι η μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας θα τερματιστεί» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.