8 Ιανουάριος 2014, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:41

Δείτε πώς γιόρτασαν τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Βίντεο

  • Δείτε πώς γιόρτασαν τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Βίντεο

Ανήμερα των Φώτων τελέστηκε στη Σμύρνη και στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο π. Κύριλλο Συκή.

Η Αγία Φωτεινή είναι μια Αγγλικανική εκκλησία που αγοράστηκε από το Πατριαρχείο για τις θρησκευτικές ανάγκες και δεν είναι η περίφημη εκκλησία της Αγίας Φωτεινής που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1922.

Παλιοί Σμυρνιοί, αλλόγλωσσοι ορθόδοξοι χριστιανοί, Έλληνες επισκέπτες και άνθρωποι του ελληνικού προξενείου, γιόρτασαν όλοι μαζί την βάπτιση του Κυρίου, τελώντας  και τον αγιασμό των υδάτων στον προαύλιο χώρο του ναού. Στο τέλος έκοψαν και την βασιλόπιτα με ευχές ώστε η ορθόδοξη ενορία της Σμύρνης να ανδρωθεί.

Ο Μιχάλης Τετώνης  που έζησε φέτος  από κοντά  τόσο τα Θεοφάνεια στην Τένεδο (βούτηξε και έπιασε το σταυρό) όσο και στη Σμύρνη,  μεταφέρει στο mikrasiatis.gr  την συγκινητική προσπάθεια του π. Κύριλλου και των Ελλήνων της Σμύρνης να κρατηθεί ζωντανό το εκκλησίασμα της Σμύρνης που αριθμεί 30 με 50 άτομα.

Σήμερα η λειτουργία του Αγίου Ιωάννη πραγματοποιήθηκε σε ένα ερειπωμένο  ναό, την Αγία Μαγδαληνή του Μπουρνόβα, καθώς χτες το βράδυ στην Αγία Φωτεινή πραγματοποιήθηκε η λειτουργία των Χριστουγέννων κατά το Παλαιό Ημερολόγιο στα Ρώσικα.

Η εγκατάσταση του π.Κύριλλου στη Σμύρνη έγινε μόλις πριν  λίγους μήνες, ωστόσο το έργο που επιτελείται  κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι μεγάλο. Ιεροψάλτης από τη Μυτιλήνη κατεβαίνει καθε εβδομάδα στη Σμύρνη αφιλοκερδώς, για να κρατηθεί το εκκκλησίασμα, ενώ για πρώτη φορά έχουν προγραμματιστεί για τον Φλεβάρη, λειτουργίες των Αγίων της Σμύρνης ( Αγίου Βουκόλου, Αγίου Πολυκάρπου και Αγίας Φωτεινής).  Οι πιστοί και οι επισκέπτες της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη έχουν πλέον και τη δυνατότητα να προσκυνήσουν κομμάτι λειψάνου της Αγίας Φωτεινής.

Δείτε το βίντεο στο τέλος του κειμένου...

Πηγή: mikrasiatis.gr