16 Ιούλιος 2018, 20:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2018, 20:01

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζητά με την Τουρκία την πώληση Patriot

  • Τουρκία: Η αγορά των αμερικανικών Patriot δεν θα επηρεάσει τη συμφωνία για τους ρωσικούς S-400
    (Φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Προσπάθεια να μπλοκάρει την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία καταβάλουν οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται πιθανή συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot της Raytheon Co.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Τίνα Καϊντανάου, ασκούσα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδια για τις πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αντιπροσωπεία αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης στην αεροπορική έκθεση στο Φαρνμπόροου είχε συναντήσεις με συμμάχους προσβλέποντας στην ενίσχυση των αμερικανικών αμυντικών εμπορικών συναλλαγών.

Η ίδια έκανε λόγο για συνομιλίες με την Τουρκία για το σύστημα Patriot και τη δυνατότητα συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τις επαφές με τις ΗΠΑ για τους Patriot, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah.

Η Τουρκία δέχτηκε επικρίσεις από συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την αγορά του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία που προτίθεται να κάνει, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Joint Strike της Lockheed Martin.

«Σε τελική ανάλυση ανησυχούμε ότι η αγορά αυτών των συστημάτων από τους Ρώσους θα είναι υποστηρικτική κάποιας από της λιγότερο καλής συμπεριφοράς που έχουμε δει από αυτούς (τη Ρωσία) σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και αλλού», δήλωσε η Τίνα Καϊντανάου.

Τέλος, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι τα συστήματα που αγοράζουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ «παραμένουν υποστηρικτικά της στρατηγικής σχέσης μεταξύ ημών και των συμμάχων μας, στην περίπτωση της Τουρκίας είναι οι Patriots».