16 Ιούλιος 2018, 19:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2018, 19:38

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Αλλάξανε οι σχέσεις μας – Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει

  • Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Αλλάξανε οι σχέσεις μας – Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει
    (Φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)

Αλλαγή κλίματος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας παραδέχτηκαν Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη συνολικής διάρκειας τεσσάρων ωρών συνάντησής τους στο Ελσίνκι. Οι δύο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση για περισσότερες από δύο ώρες και ακολούθησε γεύμα εργασίας, στο οποίο βρέθηκαν και τα επιτελεία τους.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και έκαναν λόγο για αλλαγή στη σχέση των δύο κρατών.

«Οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς, χρήσιμες. Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις και δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες. Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει. Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα. Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια εντελώς νέα σειρά προκλήσεων», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δήλωσε στις διαπραγματεύσεις ότι περιέγραψαν «πρώτα βήματα για τη βελτίωση αυτής της σχέσης και για την αποκατάσταση ενός αποδεκτού επιπέδου εμπιστοσύνης. Οι σημερινές διαπραγματεύσεις αντανακλούν στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ως ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια. Είμαστε υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πρότεινα τη δημιουργία ομάδας συνεργασίας για την τρομοκρατία. Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν σε όλα και πρέπει να βρούμε σημεία επαφής».

Αναφερόμενος στη Συρία ο Πούτιν δήλωσε: «Η ειρήνη στην περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας. Μπορούμε να αναλάβουμε την πρωτοκαθεδρία και να συμβάλουμε προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες σπίτι τους. Μετά τη συντριβή των τρομοκρατών στη λεγόμενη νότια ζώνη, θα πρέπει να αποκατασταθεί και η κατάσταση στα υψώματα ώστε να σταματήσουν τα πυρά».

Στις δηλώσεις του, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία, αλλά και τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές. «Συζητήσαμε την κρίση στην Ουκρανία. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ από το Κίεβο. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν πιο αποφασιστικά την ουκρανική ηγεσία να την εφαρμόσει. Ο Τραμπ ανέφερε και τη λεγόμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές. Του επανέλαβα αυτά που έχω πει πολλές φορές. Το ρωσικό κράτος ποτέ δεν ενεπλάκη, ούτε πρόκειται να το κάνει, σε εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε δώρο στον Ντόναλντ Τραμπ μια μπάλα του Μουντιάλ (φωτ.: EPA / Mauri Ratilainen)

Ο Βλαντίτμιρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. «Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, το Ιράν έγινε η πιο ελεγχόμενη χώρα στον κόσμο», τόνισε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί άρχισε να επιλύεται το ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου «σε μεγάλο βαθμό με την προσωπική εμπλοκή Τραμπ, ο οποίος προτίμησε τον διάλογο και όχι τη σύγκρουση. «Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Κάναμε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε καταλήγοντας ο Πούτιν.

Η σχέση μας άλλαξε πριν από 4 ώρες
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας τους Φινλανδούς για τη φιλοξενία, αλλά και δίνοντας συγχαρητήρια στον Πούτιν για τη διοργάνωση του Μουντιάλ και την πορεία της ρωσικής ομάδας σε αυτό. «Η διπλωματία είναι προτιμότερη από τη σύγκρουση. Οι διαφωνίες μας είναι γνωστές, τις συζητήσαμε επί μακρόν σήμερα. Θα λύσουμε πολλά από τα προβλήματα και θα βρούμε τρόπους συνεργασίας για το κοινό συμφέρον. Έχουμε δει ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν η διπλωματία μένει στο τραπέζι και ποια είναι τα οφέλη της συνεργασίας. Ακόμη και στον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία διατήρησαν έναν ισχυρό διάλογο. Η σχέση μας όμως ποτέ δεν ήταν χειρότερη από σήμερα. Αλλά αυτό άλλαξε, πριν από περίπου τέσσερις ώρες. Το πιστεύω πραγματικά», τόνισε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Έθεσα το θέμα παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Μου είπε πως έχει σταθερές ιδέες πάνω σε αυτό το θέμα. Το ίδιο έχει για και για τις δόκιμες πυρηνικών όπλων. Από σήμερα πιστεύω πως ο Πούτιν θα βοηθήσει για την επίλυση του ζητήματος. Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε την επικοινωνία, κυρίως των υπηρεσιών ασφαλείας για την αντιμετώπισή της τρομοκρατίας. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία αποφεύχθηκε επίθεση στην Αγία Πετρούπολη. Θα γίνει προσπάθεια και στο Ιράν να σταματήσει τον εξοπλισμό με πυρηνικά αλλά και την επιθετική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση στην περιοχή, κατά του ISIS, όπου εκριζώθηκε ο κίνδυνος. Εδώ στο Ελσίνκι βάλαμε τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον, για ένα μέλλον με πολύ διάλογο και συζητήσεις. Οι ΗΠΑ πιστεύουν στην ειρήνη και τον διάλογο, και το ίδιο πιστεύω και η Ρωσία Τα κράτη μας μπορούν να συνεργαστούν για το ευρύτερο καλό. Μια εξαιρετική ημέρα και ένας γόνιμος διάλογος για μερικές ώρες. Είμαι σίγουρος πως θα συναντηθούμε και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ότι αποκάλεσε τον Πούτιν «αντίπαλο» πριν τη συνάντηση, ο Τραμπ απάντησε: «Τον αποκάλεσα ανταγωνιστή, μια λέξη κομπλιμέντο, μια φιλοφρόνηση. Δεν είμαι σίγουρος εάν θα συμφέρει τη Γερμανία, θα υπάρξει ανταγωνισμός και αυτή τη στιγμή θεωρώ πως αυτή τη στιγμή είμαστε ανταγωνιστές με τον αγωγό της Ρωσίας. Το συζητήσαμε το θέμα με την Μέρκελ και θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις. Η θέση των ΗΠΑ είναι διαφορετική σε κρίση με προηγούμενα χρονιά καθώς πλέον μπορούμε να εξάγουμε».

Για το tweet του περί αμερικανικής ηλιθιότητας, σχολίασε: «Αυτός ο διάλογος με τη Ρωσία έπρεπε να έχει γίνει πριν από πολύ καιρό, πριν καν γίνω πρόεδρος. «Είμαστε υπεύθυνες και οι δύο χώρες για αυτό. Ήμασταν όλοι μας ανόητοι. Φταίμε όλοι. Και οι δύο έχουμε κάνει λάθη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, επέρριψε ευθύνες για τις παγωμένες σχέσεις των δύο χωρών στην έρευνα που γίνεται στις ΗΠΑ, για συνεργασία στελεχών της προεκλογικής καμπάνιας του με τη Μόσχα.

«Δεν υπήρξε καμιά συνωμοσία. Νίκησα τη Χίλαρι (Κλίντον) εύκολα. Ήταν μια καθαρή καμπάνια. Αυτή η έρευνα είχε αρνητική επίδραση στη σχέση των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων. Είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει. Δεν ήξερα τον Πούτιν, δεν υπήρχε κάποιος για να συνωμοτήσω», πρόσθεσε.

«Πώς σας ήρθε η ιδέα ότι ο Τραμπ με εμπιστεύεται ή ό,τι τον εμπιστεύομαι εγώ;», είπε από την πλευρά του ο Πούτιν.

«Πρέπει να μας οδηγούν τα στοιχεία και όχι οι φήμες». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο Τραμπ του ανέφερε την υπόθεση των 12 Ρώσων πρακτόρων που κατηγορούνται για εμπλοκή στις ρωσικές εκλογές. «Θα το κοιτάξω», ανέφερε ο Πούτιν. Πάντως, όταν ρωτήθηκε, ο Πούτιν δήλωσε ότι ήθελε να εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ. «Ναι, επειδή είχε μιλήσει για την επαναφορά των σχέσεων με τη Ρωσία στην κανονικότητα», απάντησε.

Τέλος, σε ερώτηση  για την προσάρτηση της Κριμαίας και τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για το ζήτημα στη συνάντηση, δεν δόθηκε σαφής απάντηση. «Η θέση του Τραμπ για την Κριμαία είναι γνωστή και εμμένει σε αυτή, ότι ήταν παράνομη η προσάρτηση. Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη, κάναμε και δημοψήφισμα», περιορίστηκε να πει ο Ρώσος πρόεδρος.