16 Ιούλιος 2018, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2018, 15:44

Ζάεφ: Έλληνες επιχειρηματίες υποκινούν βίαιες ενέργειες ενόψει δημοψηφίσματος

  • Ζάεφ: Έλληνες επιχειρηματίες υποκινούν βίαιες ενέργειες ενόψει δημοψηφίσματος
    (Φωτ.: Facebook / Zoran Zaev)

Μια πολύ σοβαρή κατηγορία διατύπωσε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο BuzzFeed News, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι Έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις χρημάτισαν πολίτες της πΓΔΜ προκειμένου να διαπράξουν βίαιες ενέργειες ενόψει του δημοψηφίσματος.

Τα ποσά που υποτίθεται ότι δόθηκαν είναι από 13.000 έως 21.000 δολάρια.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έκανε αυτές τις δηλώσεις αφότου έλαβε την πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να βοηθήσει τη χώρα του να κάνει ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα και τους πολίτες να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον.

Αν και η κατηγορία είναι πολύ σοβαρή, ο Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιοι έδωσαν τα χρήματα επικαλούμενος την εν εξελίξει έρευνα αλλά και τις ευαίσθητες διπλωματικές ισορροπίες. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι υπήρξαν αρκετές συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο τον Ιούνιο, και ότι οι Ρώσοι δεν κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Ένα μέρος αυτών συνδέονται με μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς. Είναι προφανέστατο», τόνισε.

Το BuzzFeed News επικοινώνησε με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα δεν έκανε κάποιο σχόλιο.